Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

75 jaar Israël - hoe verder?

In Nederland hebben we een aantal momenten in het jaar dat we stil staan bij hoogtepunten en dieptepunten in de Joodse geschiedenis. Deze week vieren we Jom Haatsmaoet, samen met Israël. Maar eind januari zat ik in het Wertheimpark in Amsterdam en luisterde daar naar Maarten Peters.
Hij zong daar, bij de Auschwitzherdenking.

Hieronder de woorden uit het lied Laat mij niet verloren gaan.
  Als het gebeurt, het ontkennen,
  Zou jij dan op willen staan,
  Mijn verhaal willen vertellen
  En het noemen van mijn naam...
Deze week gingen deze woorden door mij heen toen ik een citaat las van de voormalige Israëlische opperrabbijn Yitschak Herzog uit de jaren 50. "De Joden hebben een lange geschiedenis waarvan we moeten leren. De ergste perioden in onze geschiedenis waren altijd die als we onder onszelf vochten. Vechten tussen broeders heeft altijd ons volk alleen maar verwoesting gebracht en vernietiging. Mijn plaats is niet te midden van hen die conflict brengen."
Zijn kleinzoon, ook Yitschak Herzog geheten, is tegenwoordig president van Israël. Recent trad hij op de voorgrond om het linker- en rechterkamp, waarin de Israëlische samenleving tot op het bot verdeeld is, bij elkaar te brengen. Nu doet dus de kleinzoon hetzelfde. Hij brengt ons weer bij elkaar, zoals  zijn illustere grootvader het 70 jaar geleden bedoelde.
Laten we ook deze Jom Haatsmaoet daarvoor gebruiken, en allemaal die vrede proberen te brengen. Israël vraagt om vrede. Dat we daar allemaal ons steentje aan mogen bijdragen.
Mazel Tov Israël!
rabbijn S. Katz

Deel dit bericht:

cross