Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Bericht uit Jaffo

Allahu Akbar

Zaterdagochtend vroeg werd ik wakker van sirenes. Mijn eerste gedachte was: ambulances, en dan een heel stel, er is vast een aanslag bezig. Toen ik goed wakker was begreep ik dat het luchtalarm was. Mijn vrouw en ik gingen naar de mamad, de versterkte kamer in ons appartement waar je iets veiliger bent voor bom inslagen dan elders in huis. We prezen ons gelukkig dat we niet zoals sommige anderen over straat moesten rennen naar een gemeentelijke schuilkelder. Moet je slecht ter been zijn of kleine kinderen hebben.

Snel werd duidelijk via radio en televisie en social media dat er een enorme aanval gaande was in de omgeving van Gaza, door Hamas. Die hele shabbat en in de dagen daarna druppelden data binnen die bij elkaar de vreselijke waarheid vormen die we inmiddels allemaal wel kennen. Ongekende beestachtigheden, een pogrom zoals na de tweede wereldoorlog niet meer is gezien.

Veel van wat ik de laatste dagen heb gezien is onuitwisbaar in mijn geheugen gegrift, of ik dat wil of niet. Eén beeld wil ik hier oproepen: ik zie Hamassers schieten terwijl ze Allahu Akbar roepen, God is groot.

God is groot en dan schiet je iemand dood. Of snij je een baby zijn keel door. Voor zover ik weet riepen de Nazi’s God niet aan bij hun wandaden, misschien moet je in de christelijke wereld wel teruggaan tot de kruistochten. In de Joodse wereld  nog een heel stel eeuwen eerder.

Het is moeilijk om niet islamofoob te worden van al die vermenging van gruwelijkheden en Islam. Wat ook niet helpt zijn de moslims op de pro Hamas demonstraties die ook nog eens de Joodse slachtoffers belachelijk proberen te maken. Even heb ik absoluut geen mooie gedachtes over verbinding en wederzijds vertrouwen. Waar ik -maar dit terzijde- ook een behoorlijke hekel aan begin te krijgen zijn de Nederlandse lafbekken zónder immigratie achtergrond die liever geen Israëlische vlag op het stadhuis zien als teken van deelneming. Of aan mensen die verklaren dat “de Joden het er ook wel een klein beetje naar gemaakt hebben”. Of experts die maar blijven jammeren over de Israëlische bezetting van Gaza. Die in werkelijkheid al in 2005 werd opgeheven.

Natuurlijk is haat tegen de Islam geen goed antwoord. Er zijn vast heel wat moslims die het allemaal goed bedoelen en vol vrede zijn. Ik zou wel willen dat zij dan ook deze Hamasdaden luid en duidelijk en zonder ja maar veroordelen. Omdat deze misdaden zijn begaan onder het banier van de Islam en Allahu Akbar. Om te laten horen dat hun Islam wel vreedzaam is.

Ondertussen gaan de sirenes door, ze klinken steeds meer als het hypocriete huilen van de duivels in de hel als ze hun slachtoffers pijnigen.

Oók in een niet-religieuze wereld is er het Kwaad; ook zónder Christendom bestaat Satan. Zijn handlanger op aarde, Hamas noemt hem Allahu Akbar.

 

Ron van der Wieken

Jaffo, Israel

Deel dit bericht:

cross