Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Anti-Israël? Zoek maar een nieuwe baan

Henk J. Ronner | redactielid

 

Tijdens een onlangs gehouden bijeenkomst voor medewerkers van het Duitse mediabedrijf Axel Springer, reageerde de Chief Executive Officer Mathias Döpfner op klachten die waren geuit over een Israëlische vlag die buiten het hoofdkantoor van het bedrijf in Berlijn hing. Axel Springer hing in mei de Israëlische vlag op voor het hoofdkantoor, na antisemitische uitingen bij pro-Palestijnse demonstraties in Duitsland, waaronder marsen naar synagogen, het schreeuwen van antisemitische leuzen, aanvallen op Joodse instellingen en het verbranden van Israëlische vlaggen.

Wij accepteren anti-semitisme niet

Döpfner had een krachtige boodschap voor de werknemers die zich hieraan hadden geërgerd. Hij zei: "Ik denk, en ik ben heel openhartig tegen u, dat iemand die een probleem heeft met een Israëlische vlag die hier een week wordt gehesen, na antisemitische demonstraties, een nieuwe baan moet zoeken. Na deze weken van verschrikkelijke antisemitische demonstraties, hebben we op ons hoofdkantoor naast de Europese vlag, de Duitse vlag en de Berlijnse vlag, gezegd dat we de Israëlische vlag een week lang laten hijsen als een gebaar van solidariteit. Wij accepteren dit soort agressieve antisemitische bewegingen niet." Hij legde de verklaring af tijdens een bijeenkomst voor de 16.000 werknemers van het bedrijf, waarin hij de klachten memoreerde van enkele werknemers van het bedrijf over de Israëlische vlag. Sommige werknemers hadden gezegd dat ze niet wilden werken voor een bedrijf dat de Israëlische vlag voert. “Ik denk dat dat ook een goed punt is… Deze persoon past namelijk niet bij het bedrijf en zijn waarden… Zo simpel is dat”, zei hij.

Axel Springer, opgericht in West-Duitsland in 1946, is de belangrijkste digitale uitgever in Europa en is eigenaar van Bild, Die Welt, Business Insider, Politico Europe  en andere mediaorganisaties. Het bedrijf is ook eigenaar van de grootste advertentiewebsite van Israël, Yad2. Op zijn website vermeldt Axel Springer als één van zijn vijf essentiële waarden: “Wij steunen het Joodse volk en het bestaansrecht van de staat Israël.”

 

Deel dit bericht:

cross