Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Duitse studenten staan pal voor Israël

In de VS, in Engeland en in toenemende mate ook in ons land is er sprake van een toename van antisemitisme op de universiteiten. Joodse studenten voelen zich vaak niet veilig. De redactie van Opiniepijler heeft dit onlangs moeten constateren in een bijeenkomst die georganiseerd werd in het Institute of Social Studies in Den Haag (behorende bij de Erasmus Universiteit).

Maar het kan ook anders. In Duitsland heeft op 29 en 30 oktober 2022 de 2e Duits-Israëlische studentenconferentie plaatsgevonden. De eerste vond plaats in 2019. Destijds distantieerden de studenten zich in duidelijke bewoordingen van de BDS-beweging. BDS werd geclassificeerd als een vorm van antisemitisme. Maar men liet het niet bij woorden. Er werden concreet dertien(!) in Duitsland actieve organisaties die BDS propageren op de zwarte lijst geplaatst. Elke vorm van samenwerking met deze organisaties werd gestaakt.  In Duitsland zijn de belangrijkste studentenorganisaties gelieerd aan de belangrijkste politieke partijen in Duitsland: de SPD, CDU/CSU, Verbond 90/De Groenen en de FDP. In lijn met deze politieke binding werd de resolutie uit 2019 tot regeringsbeleid verheven: op 17 mei 2019 nam de Bundestag in Duitsland een motie aan waarin de BDS-beweging werd veroordeeld als antisemitisch. Deze motie werd gesteund door de CDU, SPD, FDP en Bündnis 90/Die Grünen.

Het is dan ook bijzonder verheugend dat op de 2e Duits-Israëlische studentenconferentie opnieuw een belangrijke resolutie werd aangenomen, Resolution 2022. Deze resolutie roept niet alleen op om de herinnering aan de Holocaust levend te houden, maar ook om de IHRA-antisemitisme definitie strikt na te leven. En om, in een duidelijke aanval op de BDS-beweging, het delegitimeren en demoniseren van de staat Israël te bestrijden. De studenten nemen zich voor de Abraham akkoorden te steunen, niet samen te werken met de Iraanse overheid en de Europese en Duitse campussen veilig te maken voor Joodse studenten. “Zij hoeven nooit hun relatie met de staat Israël te rechtvaardigen”. Laten we hopen dat ook Resolution 2022 tot leidraad zal worden verheven in het Duitse regeringsbeleid.

Henk Ronner

 

Deel dit bericht:

cross