Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Gelezen in het Nederlands Dagblad

irritante muggen

 

Jack Munayer is met Britse moeder en Palestijnse vader ook Palestijns christen, en nu in Nederland spreker, op uitnodiging van ongetwijfeld de Vrienden van Sabeel. (Zou hij Sigrid Kaag kennen?) Boodschap: meer kerkelijke aandacht voor de Palestijnen graag! Hij kreeg 25 september jl. podium in het ND. Fijne krant.

Hij kan zich moeilijk voorstellen dat “de goede God” zou hebben toegelaten dat de Palestijnen hun nakba (in mijn woorden gezegd) over zich heen kregen en probeert daarvoor weer opnieuw de zwarte piet bij Israël te leggen. Israëltheologie deugt z.i. niet als die voor je naaste geen zegen heeft. Jack, was die theologie er maar een paar eeuwtjes eerder geweest… Dan hadden de kerken misschien niet Gods oogappel aangeraakt.

Sabeelvrienden en aanverwante clubs als Kairos-Palestina, Eappi, etc etc,  blijven het proberen en zoemen als irritante muggen om de kerkelijke hoofden. De journalist van het ND vindt dat wel leuk, want hij stelt in het interview precies de 'goeie' vragen die Munayer kan gebruiken. Sabeel blij. Aangevertje en inkopper.

Volgens Munayer zouden de kerken moeten kiezen tussen eindtijdprofetie en de bergrede van Jezus. Sic! Ook hij is dus bereid hele stukken uit de Bijbel te scheuren. Misschien zelfs wel liefst het hele Oude Testament. Is al veel eerder geprobeerd, in de 2e eeuw, door ene Marcion, die toen nog als ketter de deur werd gewezen.

Trouwens, al hield hij dan alleen maar over Genesis 12 : 3, dat ook voor vandaag een zeer actueel politiek advies geeft. Dan zouden zijn ogen open gaan om te zien hoe de ellende van de Palestijnen kan worden opgelost. Als hij tenminste gelovig is. Arme, domme Palestijnse christen.

Trudie van der Spek - Begemann | eindredacteur

 

Deel dit bericht:

cross