Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Mens en dier

Gisteren kwam ik in een tv-programma terecht waar het ging over paardenbloed.
Weerzinwekkend wat ik daar hoorde.
In het bloed van zwangere merries – wordt beweerd – zit een hormoon dat de vruchtbaarheid van andere dieren zoals vooral varkens, maar ook geiten en koeien, kan bevorderen. Dus… verdienen aan paardenbloed…
Het wordt afgetapt en in een vloeibaar stofje gemengd, waarmee geïnjecteerd kan worden.

Het bleek nog wel met een waas van geheimzinnigheid omgeven, want “men” is toch nog wel huiverig om dit aan de openbaarheid prijs te geven. Hoezo? - Is dat nog een vraag??
De journalist was op onderzoek uit gegaan en kwam op een boerderij in Nederland terecht waar inderdaad varkens werden ingespoten met dit… eh.. medicament?? Je houdt het niet voor mogelijk maar de boer nam het woord “medicijn” in de mond. Doorgevraagd wist hij te beweren dat het wereldwijd wordt gebruikt en dat het vooral uit IJsland kwam. De boer lachte wat schaapachtig en snapte denkelijk niet dat er iets aan de hand leek. Hij vertelde de journalist desgevraagd over het aantal biggen dat z.i. was toegenomen. Fabel?
De beelden van de varkensstal waren weerzinwekkend: de dieren zaten allemaal apart in een hok of kooi waar ze net precies in pasten…

De journalist ging naar IJsland. Het was niet echt makkelijk om uit te vinden waar hij moest zijn. Toch nog wel geheimzinnigheid dus, al werd in het gesprek toegegeven dat het gebeurde en er werd wat schaapachtig bij gelachen.
Hij kreeg het adres van een afgelegen boerderij die zich daarmee bezig hield en er niet  meer geheimzinnig over deed; gewoon in the open  legde de boerin uit dat dat haar, of hun, bedrijf was. Er werd niet bij gelachen en ik meende te zien dat ze zich bij voorbaat schrap zette tegen eventuele kritische vragen.
En toen de demonstratie.

Een zwangere merrie kreeg een forse prik met een fors voorwerp waar doorheen vervolgens een slang ingebracht werd, waardoor het bloed naar buiten stroomde en opgevangen werd.
Je zou willen vloeken. Mens  en dier?

Trudie van der Spek - Begemann

 

Deel dit bericht:

cross