Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Nageslacht

In mijn volstrekt seculiere krant is vaak nieuws uit Israël te vinden, en anders dan bij bv de NOS eigenlijk altijd in positieve zin. Dit keer in een column, met een wel heel merkwaardig bericht, waarbij de columnist eerst heeft vastgesteld dat “in Israël het krijgen van nageslacht heilig” is. Heel, heel veel ivf-behandelingen: 5 procent van de bevallingen; ongeveer een miljoen ingevroren embryo’s… - net zo veel als in Amerika.

Het volgende is gebeurd: een echtpaar ontdekt via tests na zeven maanden dat de baby, die met behulp van de ivf-methode verwacht wordt, niet van hen is… Dat is een verbijsterende ontdekking die uiteraard heel veel impact heeft op het leven van het echtpaar; de vrouw functioneert slecht, kan niet meer slapen, enz. Maar samen met haar man wil ze het kind opvoeden alsof het hun eigen kind is – daar geen twijfel over. Er is echter een biologische moeder. Zij eist met een advocaat dat de rechter nog voor de geboorte moet uitspreken wie juridisch de ouders zijn. De eveneens seculiere journalist merkt terecht op dat hier een Salomonsoordeel nodig is…

Eigenlijk wordt hier de beslissing nog veel moeilijker dan die van toen, die van koning Salomo. Hij dreigde het betwiste kind met een zwaard in tweeën te delen, waardoor en opdat aan het licht kwam wie de echte moeder was: die zei “geef het kind dan maar aan haar”. Hoe nu?

Trudie van der Spek - Begemann

Deel dit bericht:

cross