Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Oekraïne en de Palestijnen

met de Palestijnse reactie op de recente geschiedenis is de goodwill voor 'hun zaak' in de wereld nog verder geslonken

 

(met dank aan Awi Cohen, Likoed Nederland)

Dat de wereld niet helemaal en masse het optreden van Poetin heeft veroordeeld, is voor ieder weldenkend mens een raadsel. Maar voor wie op de hoogte is van de diverse conflicten in de wereld is het eigenlijk geen verrassing dat de Palestijnse Autoriteit heeft besloten geen partij te kiezen, terwijl Hamas er geen geheim van maakt volledig achter Poetin te staan.

De PLO kiest - officieel gesproken - geen partij, en legt cynisch-pragmatisch uit daar geen belang  bij te hebben, omdat de Palestijnse zaak hierdoor geen voordeel behaalt en in het nieuws naar de achtergrond verdwijnt. Intussen wordt gepoogd de banden met Assad van Syrië te herstellen, een dictator die er geen been in ziet om bommen te gooien op de eigen bevolking. De PA en Hamas zijn elkaars concurrent, maar eensgezind anti-Israël en hebben zich daarom afgekeerd van de Abraham-akkoorden.

Olie op dit vuur van eensgezindheid is nota bene Israëls bereidheid om op ruime schaal Oekraïense vluchtelingen op te nemen en de Joden onder hen meteen het staatsburgerschap aan te bieden inclusief woningen. Om de Palestijnse reactie samen te vatten: de ramp in Oekraïne is volgens Al-Hajat-Al-Jadida  (dagblad van de PA) een ramp “die een nog grotere ramp veroorzaakt voor de Palestijnen”. En die grotere ramp bestaat in de bouw van 1000 woon-eenheden voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Volgens de PLO zouden die komen in de “bezette” gebieden – quod non. En met deze onwaarheid tracht men de leugen te funderen. Abba Eban heeft eens gezegd dat de Palestijnen nog nooit een kans hebben gemist om kansen op vrede te missen. Prins Bandar van Saoedie-Arabië heeft in een interview deze gedachte onderstreept en noemde daarvan een reeks voorbeelden. Aan die reeks kan weer een voorbeeld worden toegevoegd, want met de Palestijnse reactie op de recente geschiedenis in Oekraïne is de goodwill voor 'hun zaak' in de wereld nog verder geslonken.

 

Deel dit bericht:

cross