Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Rekenen en tekenen

In een interview met minister Sigrid Kaag refereert de felle Nienke de Soete (Nieuwsuur, 2 maart jl.) aan de uitspraak van minister Wopke Hoekstra van BuZa over ‘de tekentafel’. De plannen van de regeringscoalitie zouden zijns inziens opnieuw moeten worden bekeken. Hij bedoelt natuurlijk te zeggen dat ons Nederlandse huishoudgeld nu toch anders moet worden besteed, omdat sinds een week zich een ramp voltrekt: Poetin heeft zijn imperialistische neigingen niet kunnen bedwingen.

Onze regering staat achter Oekraïne en is bereid te investeren in de bescherming van het Oekraïne van Zelensky tegen Poetin, maar het gat in de hand van Kaag heeft daar doorheen miljarden laten wegvloeien naar klimaatdoeleinden. Kaag, zelf ook tegen de oorlog, vindt echter dat we ons gewoon moeten houden aan de afspraken die gemaakt zijn. In dit geval: 35 miljard naar klimaatdoelen. Dat wilde zij graag, met D66, en dat heeft zij beloofd.

Als het leven in gevaar komt is de reddingspoging verplicht. Wat is dan hier en nu de keus? Mensenlevens nu - of mensenlevens in de toekomst?? Een triviaal sommetje leert Sigrid Kaag dan misschien toch dat de mensenlevens van nu  nodig zijn om die van straks te redden… Triviaal, want je kunt eigenlijk geen rekensommen maken met mensenlevens alsof het knikkers zijn. We moeten echter vrezen dat dit het atmosferisch klimaat is waarvoor Kaag nog gevoelig kan zijn. Het is op zichzelf natuurlijk mooi om je aan afspraken te willen houden, maar Poetins honger houdt geen halt bij de Krim, en houdt waarschijnlijk ook geen halt bij Oekraïne nu Europa en Amerika hem tegen de vlasse haartjes in strijken. Belofte maakt schuld, maar de financiële belofte moet niettemin opzij waar het gaat om het stoppen van een massamoord. Erst kommt die Moral  en dan pas het beloofde geld. Als onze minister van financiën dit echt niet zou begrijpen, dan is dat waarschijnlijk uit angst voor gezichtsverlies.

Natuurlijk moeten we de portemonnee omkeren boven de keukentafel van Sigrid Kaag. In dit tijdsgewricht zal iets moeten gebeuren. Chirurgisch gezien is een gewricht heel moeilijk te opereren, maar Poetin zit in de weg. Het zal veel geld kosten om zijn agressie het hoofd te bieden. Maar hij is anno 2022 wel doodsoorzaak nummer 1. First things first.  Ook bij de reddingsbrigade.

Trudie van der Spek - Begemann | eindredacteur

 

Deel dit bericht:

cross