Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Taco Dankers van Ongehoord Nederland legt functie neer na publicatie NRC aangaande zijn antisemitische uitingen

foto: YouTube

 

De komst van grote aantallen vluchtelingen naar Europa? Georganiseerd door Israël en door Joden in andere landen, die blanke samenlevingen willen verzwakken. Het Nederlandse slavernijverleden? Komt voor 50 procent voor rekening van Joden. En waarom willen Joden ook buiten Israël wonen, terwijl ze in die ‘gastlanden’ helemaal niet geliefd zijn?

Ex-voorzitter Taco Dankers van de Raad van Toezicht van omroep Ongehoord Nederland (ON!) leidt een rechts-radicale denktank die geregeld dit soort antisemitische teksten verspreidt. Dit blijkt uit de publicatie door het NRC op jl. 2 november.

“Helaas is er controverse ontstaan rondom mijn persoon n.a.v. recente berichtgeving in de media. Ik herken mij niet in het beeld dat de pers van mij schetst en distantieer mij in de meest krachtige bewoordingen van antisemitisme, racisme en uitspraken die leiden tot polarisatie, discriminatie en haatzaaien”, laat Dankers na zijn aftreden weten in een verklaring gepubliceerd in het dagblad Trouw.

Bovenstaande verklaring is toch wat merkwaardig. Zo geeft Dankers in 2017 een interview aan de extreem-rechtse Amerikaanse publicatie The Barnes Review, die is vernoemd naar de Amerikaanse Holocaust-ontkenner Harry Elmer Barnes. Dankers beaamt in dit interview dat de komst van grote aantallen migranten naar Europa mede mogelijk wordt gemaakt door ngo’s die door Joden worden gefinancierd. Soortgelijke uitlatingen worden ook regelmatig gepubliceerd in het door Dankers opgerichte Gefira-bulletin.

De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding Eddo Verdoner wil overleg met het Openbaar Ministerie. Volgens hem staat het Gefira-bulletin van september vol „pure haat” en is het een „manifest dat zo uit de Tweede Wereldoorlog lijkt te komen”. Anders gezegd: Taco Dankers is de illustratie van het feit dat het neonazisme nog springlevend is om bij gelegenheid weer de kop op te steken. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Henk Ronner | redactielid

 

Deel dit bericht:

cross