Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Uni-form

Er is heisa ontstaan over een maatregel van minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius, die voorschrijft dat religieuze symbolen niet samen met het politie-uniform gedragen mogen worden. Dus een agent draagt geen hoofddoek, keppel of kruisje.
Naar mijn bescheiden mening voorkomt deze maatregel een hoop gedoe. Stel dat de moslima-agent met hoofddoek een fietser aanhoudt, vanwege het rijden zonder licht – wat zou er dan gebeuren als op die fiets een radicale moslim zit…
Of als de agent een keppel draagt en de fietser is een antisemiet?
De uniforme kleding van de agenten garandeert voor de overtreder  een uniforme behandeling door de Nederlandse wet.
De maatregel lijkt verstandig.
Geen enkele agent wordt daardoor belemmerd in z’n geloof. Dat wordt hem door beroepskleding werkelijk niet afgenomen of verboden.
Of toch?

Mogelijk dat een moslima die verplicht zou zijn de nikab te dragen, inderdaad geen agent kan worden. Is dat onoverkomelijk voor haar? Er zijn tal van andere mogelijkheden die haar als lid van de maatschappij nuttig kunnen maken. Als de politie haar hart heeft, is daar bijvoorbeeld administratief werk te vinden.
Je kunt ook denken aan Joden die, vanwege hun Jodendom, verplicht zijn zich te houden aan de wetten van het land waar ze wonen. Gelovige Joden zullen geen baan kunnen aannemen waarbij ze op zaterdag moeten werken. Worden ze toch agent dan nemen zij op de zaterdag, de shabat, een vakantiedag op.

Ook valt nog ter vergelijking te denken aan andere beroepsgroepen. De chirurg draagt een groen pak en zal bij het opereren last hebben van een kruisje dat om zijn of haar nek bungelt. Hij of zij krijgt het te warm met een hoofddoek of een keppel onder de muts. Dat belemmert in het werk.

Nee, ik vind het wel een goed idee. Een uniform moet uni-form zijn.

Trudie van der Spek - Begemann

 

 

Deel dit bericht:

cross