Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Veel doden

In de Gazaoorlog vallen veel doden. Afschuwelijk.
Op straat, tussen de puinhopen in Gazastad, riep een man, met twee wanhopige armen in de lucht: “allemaal de schuld van Hamas!”, op televisiebeelden te zien. Vermoedelijk heeft die man niet lang meer geleefd, ook al hadden de bommen hem niet getroffen. Zo is Hamas.
Het woord betekent zoiets als kracht van het geweld. Wat dat inhoudt zagen we op 7 oktober vorig jaar. We hoorden het ook van een gegijzeld meisje dat bij de vrijgelatenen behoorde.
Het allerergste voor haar is dat zij hier levenslang niet meer van los komt. Dat haar gedachten hiernaar teruggehaald worden. Dat ze nachtmerries heeft en het nooit meer kan vergeten. Zelf vond ze nog het allerergste dat ze weet dat er nog vele lotgenoten in de tunnels van Hamas zijn achtergebleven.
Wie bidden kan moet hen dagelijks memoreren.

De bombardementen van Israël bedoelen Hamas te treffen en zijn daarop gericht. Helaas vallen daarbij ook onschuldige slachtoffers. Vele zelfs. Israël doet er alles aan om het aantal te beperken. Maar de man op de straat (zie boven) weet dat Hamas expres burgers als schild gebruikt.
Dat vreselijke mes snijdt aan twee kanten:
Hamas weet dat Israël om die reden niet helemaal los gaat, omdat Israël itt tot Hamas burgers wil sparen, èn Hamas weet dat de wereld door die vele burgerslachtoffers zich tegen Israël zal gaan keren – wat inmiddels volop gaande is.
Hamas helpt wel een handje door zelf te schieten op de eigen, vluchtende burgers.
Veel doden.

Trudie van der Spek - Begemann

Deel dit bericht:

cross