Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Vergiftiging?

foto: aankondiging van de documentaire Alsof ik Palestina heb gestolen

 

In de documentaire van 29 november jl., 'Alsof ik Palestina heb gestolen' kwam in het larmoyante verhaal van Dries van Agt ook onvervalst fake nieuws voor, namelijk over “de vergiftiging van een Palestijns meiske" (zie ook de Filippica over de oud-premier). Hieronder een commentaar van een ook wat dit betreft deskundige medewerker van OPINIE-pijler.

 

De mythe van het genoemde gestrooide gif over boomgaard, groentetuin en weide is om verschillende redenen méér dan ongeloofwaardig.

  • Herbiciden worden niet gestrooid, maar gespoten. Bijna altijd onzichtbaar, tenzij het zoiets als ‘agent orange’ betreft.
  • Herbiciden zijn doorgaans niet giftig voor mens en dier als ze in verdunde vorm gespoten zijn.
  • Het is ongeloofwaardig dat een meisje van 5 jaar niet en een meisje van 3 jaar wél de zogenaamde giftige melk te drinken heeft gekregen. Het is onwaarschijnlijk, in principe onmogelijk dat er slechts één kind vergiftigingsverschijnselen heeft opgelopen bij een massale vergiftigingsactie.
  • Het is volstrekt ongeloofwaardig te veronderstellen dat een geit of schaap een ‘gifaanval’ overleeft en tegelijk dat het gif in verdunde vorm, via melk uitgescheiden, een kind na het drinken van een beker melk zodanig ‘doodziek’ zou kunnen maken dat ziekenhuisopname noodzakelijk zou zijn - waarbij de melk gedronken zou zijn op de dag van de vergiftiging van de weide, waarop die geit (die éne geit) het giftige gras gegeten zou hebben. Alles binnen één dag. De geit komt in dat geval als eerste in aanmerking om ernstig ziek te worden, omdat die het gif in een veel hogere dosis heeft opgenomen.

De kans dat slechts één mens ernstige vergiftigingsverschijnselen oploopt door het drinken van melk van een vergiftigde maar desondanks gezonde tussengastheer, is nihil.

Henk J. Ronner | redactielid

 

Deel dit bericht:

cross