Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Esther Voet - commentaar

Als hoofdredacteur van het NIW schrijft Esther Voet een commentaar op de gedenkwaardige week van 4 mei, onder de titel ‘Vrijheid’. Wij nemen het graag integraal over, met toestemming van het NIW.
De redactie

---

Dit was de week waarin Forum voor Democratie met een abjecte poster weer eens liet zien geen enkel respect te hebben voor het onvergelijkbare leed van oorlogsslachtoffers. De week waarin André van Duin de natie verenigde met zijn woorden en die ene luchtkus. De week waarin een Syrisch-Joodse vluchteling met keppeltje in de trein werd uitgescholden voor kanker-Jood en meer. En toen hij zijn beklag deed bij de NS er door een telefoniste op gewezen werd dat het niet zo verstandig was met een keppel in de trein te stappen.

Dit was de week waarin bleek dat de antisemitische incidenten in buurland Duitsland met 15 procent zijn gestegen, maar ook de week waarin een mijlpaal werd bereikt toen Angela Merkel met deemoed haar 5 meilezing uitsprak. Alleen het feit zelf al ontroerde mij. En de woorden van Eva Weyl, de vrouw die met de kleindochter van Westerbork-commandant Alfred Gemmeker, Anke Winter, les geeft op Duitse scholen: “Het doet er niet toe wie je vader of grootvader was.” Het gaat namelijk om de keuzes die jij zelf, als individu, in het leven maakt.

Dit was ook de week dat het Comité 4 en 5 mei bekend maakte in de toekomst de herdenking in het teken van diversiteit te stellen om zo ‘de maatschappelijke cohesie’ te versterken. Mijns inziens een dramatische beslissing. Want mijn vrees is dat de feiten van de Tweede Wereldoorlog op die manier in een ahistorisch korset zullen worden gedwongen, alleen om ons oorlogsverleden te laten integreren met individuen die zelf niet wensen te integreren. Zo zal de verbrede herdenking een ondefinieerbare soep worden, waardoor we niets meer herdenken of de geschiedenis dusdanig zullen ombuigen dat die voor eenieder acceptabel en minder ongemakkelijk wordt.

Dit was ook de week waarin meer dan eens het belang van vrijheid en bevrijding duidelijk werd. In de jaren tachtig is de nationale Bevrijdingsdag gedevalueerd tot een dag die wij allen tezamen slechts eens in de vijf jaar kunnen vieren. Als we er objectief naar kijken, blijkt de verjaardag van de koning dus belangrijker dan het echt belangrijke moment in onze nationale geschiedenis. Alle respect voor onze monarch, maar het besef van vrijheid is veel belangrijker. Daarom pleit ik ervoor dat 5 mei zo snel mogelijk wordt heringevoerd als nationale jaarlijkse feestdag voor iedereen. Ik stel mijn deelname aan de vrijmarkt er graag een paar dagen voor uit.

Esther Voet

Deel dit bericht:

cross