Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Wilders’ veroordeling - een stinkend zaakje

foto: Berlijn, 20 april 2010

column - Filippica

 

Tegen de achtergrond van de verschrikkelijke aanslag in Amsterdam, las ik de dag daarna in mijn krant de veroordeling van Geert Wilders - ook bedreigd, wel beveiligd. De aanslag en de veroordeling zijn niet vergelijkbaar. En toch… In mijn perceptie is er kennelijk een link tussen Peter R. de Vries en Geert Wilders. Te benoemen - en nu weet ik het! als: onverschrokkenheid. Nog weer een dag later liet iemand mij weten dat er in 2019 tussen deze twee onverschrokkenen contact is geweest, waarbij Geert Wilders aan Peter R. heeft laten weten dat hij achter hem stond, dat Peter indien gewenst een beroep op hem kon doen.

Geert Wilders treffen niet alleen - al jaren - doodsbedreigingen, maar ook unfaire bejegening in de politiek en in de rechtszaal. Hij is een kleurrijke figuur, geblondeerd, net als Sigrid Kaag, maar dan anders… want je weet precies wat je aan hem hebt - bij hem geen gevoileerde stem en taal die doet vermoeden dat er een dubbele agenda wordt gehanteerd. Voor beiden misschien dan maar kopvoddentaks, maar de blondering blijft het enige punt van overeenkomst.

Wilders is populair tot over de grens. In Duitsland werd tijdens een demonstratie een spandoek meegedragen, met daarop de tekst: GEERT AKBAR (destijds gefotografeerd door onze gastschrijver Michael Jacobs). Deze twee woorden geven feilloos aan waar het de demonstranten om ging: geen islam over ons!

waar ging het om in dit proces

Wat is er nu aan de hand? Hem wordt aangewreven dat hij moslims haat en dat hij Marokkanen het land wil uitjagen. Een eerdere veroordeling  (over haat zaaien tegen moslims) is mislukt. Heel duidelijk werd in de rechtszaal dat hij niet de mensen, niet de moslims haat, maar de islam. Dat is gewoon in ons land de vrijheid van meningsuiting. Dit keer is hij wèl veroordeeld om dat hij Marokkanen het land uit zou willen hebben. Dat gebeurde op grond van zijn roemruchte uitspraak van “minder Marokkanen - en: dat gaan we dan regelen”. In het verleden heeft hij herhaaldelijk verklaard dat criminele Marokkanen teruggestuurd zouden moeten worden naar het land van herkomst. Typisch dat ik dat weet - en de rechter niet. Het is toch eigenlijk diep treurig dat dit wordt uitgelegd als deportatiedreiging van een bevolkingsgroep. Een kind kan begrijpen dat dit te zot is voor woorden. Zo moest de zaak tegen Wilders mislukken. Dus werd het anders: weggezet. Dus werd het: discriminatie. Waar het Geert Wilders gewoon om ging was: het immigratiebeleid. Inderdaad wederom: vrijheid van meningsuiting. Toch veroordeeld.

Als de rechtspraak in de rechtstaat niet meer deugt dan is er begin juli 2021 niet alleen op straat een aanslag op de rechtstaat gepleegd maar ook van binnenuit door justitie. Ik kan mij goed voorstellen dat Wilders politieke invloed meent te ontwaren in de rechtspraak. Daar is de politiek immers ook niks te goed voor?! We hebben onlangs nog gezien hoe met Pieter Omtzigt is omgesold. We weten hoe klokkenluiders worden bejegend. Mensen die hun nek uitsteken boven het maaiveld moet je wegmaaien om je overzicht vanaf het pluche veilig te stellen.

Als ik toch nog even mag (vergelijken):

Peter R. de Vries heeft een enorme, grote, warme kring mensen om zich heen. Terecht. Geert Wilders ondervindt slechts steun van Jan met de pet. Onterecht. Het zou collega’s in de tweede Kamer sieren als zij publiekelijk te kennen gaven wat hier in de Nederlandse rechtspraak gebeurt. Geert Wilders is niet neergeschoten, maar heeft al heel verschrikkelijk lang een rotleven en wordt als klap op de vuurpijl ten onrechte veroordeeld. Volgens OPINIE-pijler (zie voetstuk) heeft hij gelijk met zijn strijd tegen de islamisering van onze westerse democratie, en hij heeft ondergronds - want niet erkend - wel een wake-up veroorzaakt. Dus ook een klokkenluidersfunctie vervuld.

In zijn woorden dd 8 juli 2021: “Nederland is vernield. Door het tuig van de narco-maffia, door wegkijkende politici, door open grenzen en islamisering, door liegende politici als Rutte, door terreurfinancierders als Kaag, door de corrupte rechterlijke macht en de ondemocratische EU. We moeten ons land terugveroveren.”

 

Deel dit bericht:

cross