Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Anker in de politiek

HOOFDCOMMENTAAR |

Ter gelegenheid van het aangekondigde afscheid van Gert Jan Segers noemde premier Rutte hem een anker in politiek Den Haag. Hoe moet je dat interpreteren – wat wordt ermee bedoeld?
De eigenschap betrouwbaarheid  blijkt voor de premier voorop te gaan in zijn beoordeling van deze mede-politicus. Je moet van je collega’s op aan kunnen. Segers hield zich aan afspraken en zonder die betrouwbaarheid van de bemanning raakt het schip van staat op drift. Segers stond ook op de voorplecht als het gaat om de strijd tegen de golven van antisemitisme. Is dat trouwens ook in de politiek niet inherent aan betrouwbaarheid?

Helaas moet je op grond van Ruttes oordeel constateren dat kennelijk juist deze eigenschap in de politieke wereld meer uitzondering is dan regel.
Integriteit  is voor de betrouwbaarheid grondvoorwaarde. Wat Segers zegt meent hij: er zit geen dubbele bodem in zijn woorden en er schuifelt bij hem geen addertje onder het gras.
Je kunt Segers van de ChristenUnie een gelovig mens noemen. Dat betekent dat hij ook zelf voor zijn eigen politieke activiteit een ankerplaats weet.

Dat betekent vervolgens dat voor het welzijn van Nederland de ChristenUnie – overigens met de SGP – meer zetels zou moeten winnen bij de komende verkiezingen.
M.i. zijn er ook wel steeds meer niet-christenen die dat zien. Zij beginnen een afkeer te krijgen van de D66-mentaliteit waarin alles moet kunnen en mogen. Nederland glijdt met zijn schip van staat van de helling - die eindigt in chaos.
Chaos - zonder boeren voor onze voedselvoorziening, met onnodige belemmering voor de visserij, zonder normen en waarden op seksueel gebied die onze kinderen beschermen, zonder grenzen aan het vrije woord uit respect voor de ander.
Kortom zonder werkelijk gezag: ni dieu ni maître.
Dan wacht ons als gezagvoerder big brother.
Of big sister, want Sigrid Kaag lijkt totale controle te willen op de portemonnee van de burger.

De stichting Opiniepijler  verwijst met haar logo naar het bedoelde anker.

Trudie van der Spek - Begemann

 

Deel dit bericht:

cross