Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

De boycot van Israël

foto: de auteur bij de overhandiging van zijn nieuwe boek

 

Awi Cohen | Likoed Nederland | medewerker OPINIE-pijler

boekbespreking Kees Broer, De boycot van Israël, 2021

 

Van Kees Broer verscheen eind 2021 opnieuw een zeer informatief en lezenswaardig boek ‘De boycot van Israël’, uitgegeven via het CIDI. Hij beschrijft daarin de anti-Israëlische boycotbeweging in Nederland. Officieel heet deze beweging BDS (boycot, desinvestering en sancties), en ze is ook in andere landen actief. Maar zoals Kees Broer ook constateert, is de beweging er niet in geslaagd deze term ingeburgerd te krijgen. Hij fileert deze beweging door aan te tonen dat achter die algemene termen de enige bedoeling blijkt te zijn de verdwijning van de staat Israël, maar dat wordt liever niet gezegd. Er zijn echter genoeg citaten te vinden van haar leiders die dit aantonen.

De stelling dat vijf miljoen Palestijnse 'vluchtelingen' (in feite hun nakomelingen) in Israël zouden moeten wonen is zij bovendien in strijd met de tweestaten-oplossing: Israël zou daardoor simpelweg ophouden te bestaan. Er wordt geen afstand genomen van geweld en terreur. Sterker nog: terreurorganisaties als Hamas en de PFLP hebben vertegenwoordigers in de top van de beweging. Men schermt met het internationaal recht, maar acht dit niet van toepassing op de Palestijnen. Hun bewogenheid met de Palestijnen is hypocriet, want de beweging treft juist hen in hun banen. Alles blijkt kennelijk ondergeschikt aan dat ene doel: het zwart maken van de Joden en de Joodse staat. Het Duitse parlement heeft dan ook in 2019 uitgesproken dat BDS “een anti-Joodse beweging is die doet denken aan de tijd van het nationaalsocialisme in Duitsland.” Duitse overheidssteun werd verboden. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben een anti-boycot wetgeving ingevoerd.

Wat bij de Nederlandse tak opvalt, is dat er nauwelijks Palestijnen actief in zijn of in de top zitten. Zelfs het geïnterviewde voormalige SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel constateert dat tot zijn grote verbazing. De beweging bestaat hier uit enkele moslims en verder ‘witte personen’. Blijkbaar allemaal mensen die de Joodse staat liever zien verdwijnen. Gelukkig is er van enig effect op de Israëlische economie geen sprake. De Israëlische economie presteert (veel) beter dan die in alle andere Westerse landen. De producten die Israël maakt zijn kennelijk zo goed dat niemand ze wil boycotten. Zelfs Israëls vijanden niet… Zo roept de anti-Israëlische activist Robert-Willem van Norren op de Amsterdamse Dam wekelijks op tot een boycot van Israël en hij doet dat vanuit een scootmobiel die is vervaardigd in een Israëlische kibboets! (zie foto onder )

De lijst van hun 12 grootste internationale successen in 12 jaar vermeldt dat zes Amerikaanse voetballers een geheel verzorgde reis naar Israël hebben geweigerd. Betrouwbaar is die lijst ook geenszins. Zo blijkt het enige Nederlandse ‘succes’ op de lijst gelogen: dat een Israëlische busmaatschappij een aanbesteding verloor was geen BDS resultaat maar gewoon het gevolg van de concurrentie die een betere aanbieding deed. De ondertitel van het boek van Kees Broer luidt dan ook: “Demoniseren, delegitimeren, discrimineren.”

 

 

de anti-Israëlische activist Robert-Willem van Norren, bew. foto: OPINIE-pijler

 

 

| zie ook het bericht  Nieuw boek van Kees Broer over BDS aanbevolen door Kees van der Staaij

Deel dit bericht:

cross