Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

De revolutionaire Abraham-akkoorden – grote scheuren in de Arabische solidariteit met de Palestijnen

 

Avi Cohen | analist politiek Midden-Oosten | dit artikel verscheen ook bij Likoed Nederland

Ruim een jaar geleden werden de Abraham-akkoorden gesloten. Door veel commentatoren werd dit niet onderkend als een historisch novum. Volgens sommigen van hen zou de Amerikaanse president Trump deze hebben afgedwongen. Ook zou het slechts gaan om een gemeenschappelijk front tegen Iran. Deze commentatoren zien ook vandaag over het hoofd hoe het Midden-Oosten werkelijk aan het veranderen is. Hoe revolutionair die veranderingen zijn is te zien aan gebeurtenissen van de laatste maanden. Stuk voor stuk waren deze ontwikkelingen twee jaar geleden nog totaal ondenkbaar.

1. Deze maand bracht de Israëlische premier Naftali Bennett een officieel staatsbezoek aan de Arabische golfstaat Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij werd ontvangen door een erewacht en had gesprekken met de kroonprins (de feitelijke heerser) en de minister van Buitenlandse Zaken.

2. Israël sloot afgelopen november een defensie pact met Marokko.

3. Libië toont interesse om ook banden met Israël aan te gaan.

4. Er is een akkoord tussen bedrijven om olie uit de Verenigde Arabische Emiraten via een pijplijn door Israël te transporteren richting de Europese markt.

5. Op de jaarlijkse luchtmacht tentoonstelling in Dubai (VAE) van afgelopen november toonden verscheidene Israëlische bedrijven hun gevechtssystemen. Het Israëlische militaire technologiebedrijf Elbit richt in Dubai een dochteronderneming op, die zal samenwerken met de strijdkrachten van de VAE.

6. Ook nam Israël deel aan de Expo in Dubai. De Palestijnen waren daar zo woedend over, dat zij eerst aankondigden niet te zullen deelnemen. Daar kwamen zij later op terug. De BDS-beweging besloot overigens om de Expo wel te boycotten. Een boeiende ontwikkeling: als de BDS-beweging besluit om ook Arabische landen te boycotten als die normale betrekkingen met Israël hebben, krijgen ze het vast nog erg druk.

7. Ook in november werd een overeenkomst gesloten tussen Jordanië en Israël met het oog op vergroening, gesponsord door de VAE. Het voorziet in de bouw van een zonne-energie-complex in Jordanië, dat ook elektriciteit zal leveren aan Israël. Israël bouwt in ruil daarvoor een ontziltingsfabriek, die ook water zal leveren aan Jordanië. De Israëlische minister Elharrar noemde dit de belangrijkste overeenkomst met Jordanië sinds het vredesverdrag van 1994.

8. Bij de Miss Universe verkiezingen in Israël deze maand waren deelneemsters uit Marokko en Bahrein aanwezig. Zij werden door hun landen afgevaardigd en gaven niet toe aan druk op de sociale media om niet te gaan.

9. De gezaghebbende Saoedische krant ‘Arab News’ heeft de Israëliër Edy Cohen uitgeroepen tot de op een na belangrijkste politieke commentator van het Midden-Oosten. Edy Cohen geeft zijn commentaren ook in het Arabisch, dat hij vloeiend spreekt omdat hij is geboren in Libanon. Hij werkt bij het Begin Sadat Centrum voor Strategische Studies van de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan.
NB. Edy Cohen is niet bepaald pro-Palestijns. Zo schreef hij een boek over de bagatellisering van de Holocaust door de huidige Palestijnse president Mahmoed Abbas. Afgelopen januari jl. publiceerde hij ook een boek over de betrokkenheid van de eerste Palestijnse leider – grootmoefti Al-Hoesseini – bij de Holocaust en zijn oorlog tegen de Joden in de Arabische landen.

10. Dit jaar vond ook een nieuw Chanoeka-wonder plaats: honderden Joden vierden Chanoeka bij een grote menora die opgesteld stond voor de Burj Khalifah in Dubai (VAE), het hoogste gebouw ter wereld.

Dit alles bewijst dat de Arabische solidariteit met de Palestijnse broeders grote scheuren vertoont. Men heeft genoeg van de Palestijnse financiële bodemloze put, hun verheerlijking van terreur en hun slachtofferrol. Hopelijk beweegt dit de Palestijnen zelf tot een realistischer houding, waaronder het accepteren van het bestaan van Israël, zoals bovengenoemde Arabische landen hebben gedaan. Dan wordt vrede mogelijk.

 

foto: Likoed Nederland

Deel dit bericht:

cross