Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Grote stilte

HOOFDCOMMENTAAR  |

 

Deze week was en eigenlijk is de wereld zenuwachtig. Poetin staat op het punt Oekraïne binnen te vallen. Niemand weet precies wat zijn bedoelingen zijn. Maar die meer dan 100.000 militairen liggen niet aan de grenzen van Oekraïne voor een midwinter-break. Daar zijn prettiger oorden voor. Er staat veel op het spel. Wat als Oekraïne onverhoopt valt, wat is dan het lot van de Baltische staten? Waar zal het Rode Leger dan stoppen? Als er niet wordt gevochten, hoe zal Poetin daar dan mee wegkomen? Het risico van een wereldoorlog is niet afwezig. En wat met betrekking tot alle landen die in dat doomsday-scenario gedwongen zullen worden partij te kiezen voor Poetin op straffe van…?

Van één kant is er echter een daverende stilte en dat is van de VN. Waar is de secretaris-generaal? Waar zijn alle landen van de derde wereld die nog niet hebben gevraagd om een vergadering van de veiligheidsraad? Is dit niet het moment waarvoor de VN ooit in de wereld is geroepen? Is de taak van de VN niet om ook als er maar een kleine kans bestaat op een groot gewapend conflict hier een halt toe te roepen? Maar dit lichaam zwijgt nu in alle talen. Het lijkt wel of de secretaris-generaal zijn telefoon op de vliegtuigstand heeft staan.

Zie hier. Als Israël een woning in Sheik Jarra dreigt te ontruimen. Als er ogenschijnlijk disproportioneel geweld wordt gebruikt bij Jenin of als er een aantal bommen vallen op gebouwen die gebruikt worden voor het lanceren van raketten in Gaza. Ja dan komt de VN in sneltreintempo bij elkaar en worden minstens drie resoluties tegen en vier veroordelingen van Israël erdoorheen gejaagd. Dan gaat het absoluut om de wereldvrede die in gevaar is. Maar agressie met een oneindig veel groter gevaar dat boeit niet, daar is geen aandacht voor. Want dat aan de kaak stellen, dat past niet in het straatje van al die landen. Het past niet voor de Arabische landen. Het past niet voor de Aziatische landen. En in Afrika boeit dat blijkbaar totaal niet. Ziehier, inderdaad een grote stilte.

En meneer Hoekstra, onze nieuwe minister van buitenlandse zaken? Die is waarschijnlijk nog bezig met de overdracht van belangrijke dossiers van Sigrid Kaag naar hem. Hopelijk voor hem zit het Afghanistan-dossier er niet bij.

rabbijn Shmuel Katz | hoofdredacteur

 


update: zie ook een artikel (d.d. 31-1-'22) van Reuters News  Can the U.N. do more than just talk about Russia, Ukraine crisis?

Deel dit bericht:

cross