Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

De nieuwe Israelische regering

HOOFDCOMMENTAAR  |

Niets is zo verwonderlijk als de politiek. Nu het tijdperk Netanjahoe ten einde is, is het een moment om even stil te staan. Zoals bij zoveel politici ziet men pas nader hand of deze succesvol zijn geweest of niet. Als we kijken naar de andere kant van de oceaan dan zien we ook dat Joe Biden die zich opwierp als de grote redder des vaderlands, op een aantal belangrijke punten steeds meer de koers van Trump vaart. Had Trump dan toch gelijk?

Het is aan Bennet om met zichzelf uit te maken of hij dit vreemde verbond met onnatuurlijke partners doet om als de 'messias' te zijn, of om een kunststukje te laten zien. En ook als hij neigt naar het eerste, zijn de uitgangspunten realistisch en zijn de doelen haalbaar of stelt hij de enige democratie in het Midden-Oosten aan onoverkomelijke gevaren bloot?

Of Bibi of Bennet gelijk heeft zal de toekomst uitwijzen. Waar de laatste hopelijk niet aan voorbijgaat zijn echter een aantal feiten.

Feiten

-Het zijn de orthodoxe en streng orthodoxe families die er door hun hoge kindertal voor zorgen dat Israël een Joodse staat blijft. Dat is de enige groep die een match is voor de bevolkingstoename onder de niet Joodse groeperingen binnen de Israëlische samenleving.

-In de geschiedenis van Israël hebben al veel leiders gedacht het met een policy of appeasement  te kunnen winnen. De meesten van hen  hebben hun dromen in rook zien opgaan.

De toekomst zal het uitwijzen

-Het is belangrijk om trots te zijn op de Joodse staat. Daarvoor moet je beseffen wat je roots zijn en wat je waarden zijn. Gooi je die overboord dan heb je niets meer.  Dit principe is leidend geweest tijdens de periode Netanjahoe. Laten we hopen dat Bennet zijn partners dat met zijn keppel, zijn sjabbat en zijn kosjere eten, kan duidelijk maken.

-En tot slot. Bibi laat een land achter met heel veel problemen. Problemen van existentiële aard. We kunnen alleen hopen en bidden dat Bennet van boven het geduld, inzicht, tijd en leiderschap krijgt om dat allemaal op te lossen. Te denken dat je dit alleen kunt klaren doet me denken aan iemand die de kapitein is van een tanker die zonder radar in de nacht een weg moet vinden tussen de ijsschotsen door.

 

Foto: The Times of Israel

Deel dit bericht:

cross