HOOFDCOMMENTAAR |
Ook als volslagen leek op het gebied van de moderne natuurkunde krijg je toch uit wat je erover leest de indruk dat er twee mogelijkheden zijn om kernenergie te winnen: door kernsplitsing en door kernfusie, en dan gaat het over het niveau van atomair kleine werelden die alleen door de fysica kunnen worden benaderd.
In een of ander lied komt een zin voor: ’t is alles een gelijkenis van meer dan aards geheimenis. Het gaat dan over de natuur die wij mensen aantreffen bij onze geboorte. En die wij genieten als wij naar buiten gaan, de stad uit. Het lied gaat over die natuur. Je kunt ook denken aan de dichter Guido Gezelle: mij spreekt de blomme een tale.
Is het vreemd om een vergelijkbare associatie te krijgen bij verhalen over kernenergie? Dan gaat het over de natuur die wij met onze blote ogen niet kunnen zien.
Kernsplitsing levert energie die dodelijk kan zijn (de bom). De energie die door kernfusie wordt geleverd daarentegen, is positief te waarderen en aan te wenden voor goede doelen.
Is dat ook een gelijkenis? Wat kunnen we daarvan leren?
In de wereldpolitiek kun je denken aan vredesverdragen… In kapotte relaties misschien aan verzoening...
De stichting OPINIE-pijler zou een begin van kernfusie kunnen zijn, waar bruikbare energie uit voortkomen kan. Het is de bedoeling dat die fusie centripetaal gaat werken en dat bezoekers van de site in het nieuwe jaar gaan meedoen!
Dat kan door u aan te melden via info@opiniepijler.nl, zodat we een afspraak kunnen maken. Het kan ook door te reageren op wat u leest op de site, of door zelf artikelen in te sturen over iets uit de actualiteit.
Kernfusie – daar moet het van komen!