Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Kairos Palestina en de kerstman

HOOFDCOMMENTAAR  |

 

Zodra ik volwassen werd, vond ik kerst eigenlijk een ontzettend raar feest. Het was in elk geval niet een bijbels feest, nee ook niet in het Nieuwe Testament van de christenen. En toch werd in kerk en maatschappij kerst gevierd als de geboortedag van Jezus.

Dit kan kort worden uitgelegd: de zendelingen die hier onze streken moesten bekeren van het Germaanse heidendom hebben aanknoping gezocht bij het midwinterfeest, met boom. De rest hoef ik niet uit te leggen. De problemen lagen natuurlijk voor het oprapen.

Bij mij thuis vroeger was de kerstboom verboden, tot mijn grote verdriet. En zelfs mijn strenge vader bekende later een keer dat ie de kerstversiering altijd juist zo mooi had gevonden…. Maar in de opvoeding bleef het bij kerkgang, kerstliederen en bijbeltekst (NT, maar ook stukken uit de profeten). Even zo goed mooi; ik was dol op kerstliederen. Cadeautjes?? Taboe, dat deden wij niet. Dat was voor Sinterklaas. Arrenslee, kerstman, rendieren, djingelbel, diners – het kwam onze deur niet binnen! Gelukkig maar. We leerden al vroeg onderscheiden. Mijn eigen kinderen mochten wel een kerstboom – oh wat mooi. Maar ik heb ze uitgelegd dat dit niets en dan ook niets te maken had met Bethlehem. En verder konden we natuurlijk een feest versieren! Kerstfeest met boom noemden we de nepkerst.

Een berichtje dat ik ergens las: in de Londense kerstsfeer passeerden twee meisjes een etalage met daarin een opengeslagen bijbel (NT Lukas 2), geflankeerd door twee kaarsen. Commentaar van de meisjes: “Ze halen die Jezus toch ook overal bij!”

Ziezo, dan zijn we er – de cirkel is rond. Dat zou je denken. Toch niet, maar bijna.

Op de website van Sabeel komen we kerst ook tegen, en Kairos Palestina, één van de talrijke Sabeel-dochters, lanceert daar de kerstboodschap 2021 van pater Jamal Khader: In de kermistoestand van het tegenwoordige Bethlehem is “Jezus geboren als Palestijn!!”. En dat geeft de burger moed, luidde de preek. Ja ik ben daar ook erg blij van geworden… Het is natuurlijk volstrekt overbodig om zo’n bewering te ontkrachten, maar toch zou ik deze ‘christelijke’ pater willen vragen met welk doel hij zóveel, of liever: alle gegevens uitwist die duiden op Jezus’ Jood-zijn.

Wat staan deze Palestijnse christenen ver af van alles wat hun Bijbel leert, in OT en in NT. Wat zielig ook, dat je al die kunstgrepen moet uithalen om de Bijbel naar je politieke hand te zetten. De PKN wil nog wel eens bewogenheid tonen met deze christenen, maar ze kunnen echt uitsluitend geholpen worden met het evangelie van Genesis 12: 3. Als ze toch eens wisten wat tot hun vrede dient…. Gek of niet, ik heb medelijden met ze.

Trudie van der Spek - Begemann | eindredacteur

 

Deel dit bericht:

cross