Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Oorzaak en gevolg van de ellende in het Midden-Oosten

een twee staten oplossing?

De oorlog die Hamas terroristisch tegen Israël is begonnen, op 7 oktober 2023, is eigenlijk al aan de gang sinds 1947, toen de VN kwamen met een verdelingsplan  van het grondgebied voor Joden en Arabieren. De Arabieren zeiden NEE. (Ze zijn zich pas later Palestijnen gaan noemen, onder leiding van Arafat.)
De wereld vergeet snel….
Er wordt nu namelijk wederom gepleit voor een twee staten – oplossing. In Europa en in Amerika. Dat zou vrede betekenen...
Maar de weigering van toen is niet een eenmalige geweest, en ook niet slechts tijdelijk strategisch bedoeld!
Hopelijk zijn de drie NEE’s van Khartoem wel in een archief te vinden; voor de geschiedenisboeken. En die weigering is bovendien al talrijke keren herhaald.
De weigering heeft een meer dan politieke reden en gaat niet over grondgebied.

De Joodse staat kwam in 1948, na de verwoesting van Jeruzalem in 70 door de Romeinen, weer toch op de kaart te staan - voor de islam een onverteerbaar brok.
De weigering om te delen overeenkomstig het plan van de VN heeft namelijk religieuze wortels.
Het is de Koran die tot drie keer toe de Joden apen en varkens noemt, en Mohamed leefde in de zevende eeuw. Dit gif van het antisemitisme heeft dus eeuwen lang kunnen doorsijpelen in de bodem van de wereldgeschiedenis. met alle gevolgen van dien.
De islam wil de hele wereld veroveren en rukte op met de Turken; in 1683 ter nauwer nood tegengehouden bij Wenen.

Natuurlijk wil een Palestijnse moeder niet dat haar kinderen omkomen in een oorlog. Dat wil helemaal niemand. Maar Hamas maalt niet om haar kinderen.
Hamas is de hedendaagse militaire tak van de islam in het Midden-Oosten, en we hebben gezien waartoe die in staat is.
We hebben al eerder op deze site de man van de straat in Gaza naar voren gehaald die tussen de puinhopen riep: alles de schuld van Hamas.
Toch worden gedode islamitische terroristen vereerd als martelaars.

Het zou kunnen zijn dat iemand in dit verband oppert dat de kruistochten hetzelfde beeld lieten zien. Dan heb je een punt, maar met dit een grote verschil: de kerk ziet dat gruwelijk gebeuren van de kruistochten als schuld, en zij heeft zich daarvan bekeerd.
Wel is het noodzakelijk om die bekering dan ook blijvend te laten zien door haar stem luid en duidelijk te verheffen zolang ze nog de gelegenheid daartoe heeft. Ze kan niet bij de schuldbelijdenis van november 2019 blijven staan. Ook over het conflict, de hedendaagse oorlog in het Midden-Oosten zal zij luid en duidelijk de kant van Israël moeten kiezen.

Israël is niet bezig met wraak, maar met het uitroeien van een moordenaarsbende.

Trudie van der Spek - Begemann

Deel dit bericht:

cross