Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Uitspraak Sigrid Kaag (D66) onjuist

Henk J. Ronner | redactielid

 

Nederland heeft nooit excuses gemaakt voor de mogelijke bijdrage aan de Palestijnse terreuraanslag waardoor het 17-jarige Israëlische meisje Rina Shnerb om het leven kwam. Dat is opmerkelijk, want volgens minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag zou de Nederlandse ambassadeur op bezoek zijn geweest bij de nabestaanden. Dat schrijft De Telegraaf op 26 mei 2021.

“Er is nooit iemand langs geweest”, zegt rabbijn Eitan Shnerb, de vader van de omgekomen Rina, tegen de krant. Twee Palestijnen waren verdacht van de bomaanslag op de Israëlische familie Shnerb in augustus 2019, waarbij Rina Shnerb om het leven kwam.

Er werden geen excuses aangeboden

Deze twee Palestijnse terroristen werkten tot eind 2019 voor de met Nederlands geld gefinancierde landbouworganisatie UAWC. Er is een nauw verband aangetoond tussen de UAWC en de door de EU op de lijst geplaatste terreurgroep Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP). In 2017 hebben de beide personen bovendien een pasje gekregen van de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah waarmee zij zich konden identificeren als ‘medewerkers van een partnerorganisatie van de Nederlandse vertegenwoordiging’.

Toen het bekend werd dat de aanslag in feite (ten minste ten dele) door de Nederlandse staat gefinancierd  en gefaciliteerd was, nam de Nederlandse ambassade in Tel Aviv telefonisch contact met hem op. “Maar dat ging nergens over”, stelt Shnerb. Er werden geen excuses aangeboden, en het was ook niet de ambassadeur zelf die belde, maar een medewerker.

De houding van Kaag hoeft geen verwondering te wekken

Zelfs na onomstotelijk bewijs en tegen de wil van de Tweede Kamer in, weigert Kaag de financiële steun aan UAWC stop te zetten. Door de COVID-19 pandemie is het externe onderzoek naar banden tussen het door Nederland gesubsidieerde UAWC en de Palestijnse terreurgroep PFLP vertraagd. Dat schrijft de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer (medio mei 2021).

Op zich hoeft de houding van Kaag geen verwondering te wekken. Het is bekend dat mevrouw Kaag gehuwd is met een Palestijn. Niet zo maar een Palestijn, maar een voormalig (onder-)minister onder PLO-leider en beroepsterrorist Yasser Arafat, die overigens géén Palestijn was, zoals hij zelf beweerde, maar een Egyptenaar. Arafat was verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van vele honderden onschuldige Israëlische burgers, waaronder de Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. En dus, mevrouw Kaag zou door haar huwelijk met een echtgenoot in die connectie op zijn minst verdenkingen op zich kunnen laden. En in feite laadt zij die al op zich, door haar weigering de steun aan UAWC stop te zetten.

 

Deel dit bericht:

cross