Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Stroomstoring

De hele maatschappij draait op elektriciteit, terwijl zij vroeger bestond bij kaarslicht en houtvuur.
Oorlogen werden vroeger gevoerd met zwaarden en sabels. Toen met buskruit, ander schiettuig, toen met bommen en nu met raketten.
Maar er is nog meer uitbreiding van het wapenarsenaal gekomen, met de vooruitgang van de techniek. Minder bloederig, zeker niet minder gevaarlijk. En met ‘gevaarlijk’ bedoelen we in dit verband: dodelijk.
Oorlogvoerende partijen hebben versterking gekregen sinds niet zo heel lang, met de komst van de kunstmatige intelligentie, wereldwijd aangeduid als AI.
Zelf absoluut ondeskundig, neem ik aan dat de meesten van u er ook weinig meer van begrijpen dan dat er nu strijd gevoerd wordt op het terrein van infrastructuren, computers en wat dies meer zij.
Niet lang geleden was er een theorie, of ging het gerucht, dat onder ook de Noordzee kabels waren doorgesneden. Waar die kabels voor dienden is mij als leek niet bekend, maar aangezien het klinkt als bedreigend, vermoed ik dat het gaat om communicatie mogelijkheden die verstoord zijn.

Als de stroom uitvalt zitten we in het donker en ’s winters ook in de kou.
Communicatie zie ik ook als een soort stroom. De communicatie-techniek heeft zich in stroomversnelling steeds verder ontwikkeld: van postkoets naar auto en trein en vliegtuig, en heeft nu hooguit een seconde nodig om een berichtje over te brengen.
In moderne oorlogsvoering lijkt stroomstoring heel makkelijk uitvoerbaar, en levensgevaarlijk. World wide web  kan bestuurd worden door een giftige spin.

Trudie van der Spek - Begemann

 

Deel dit bericht:

cross