Joods & christelijk platform
voor reflectie 
op de actualiteit

Brieven uit Samaria

Yair en Karen Strijker werken en wonen met hun gezin in Israël - in Samaria, het 'Harteland' - en reflecteerden in brieven op de heftige actualiteit

Yair en Karen Strijker sturen geen updates meer vanuit Samaria, maar wilt u van hen ‘Vanuit Shomron’ met parasha ontvangen, mail dan naar info@opiniepijler.nl

 

18 mei 2021

Shalom,

We zijn van beroep Hebreeuwse Bijbelleraren, maar lijken wel even oorlogsverslaggevers in deze dagen... Hopelijk mogen we weer snel alle aandacht geven aan studie en cursus geven. Bij deze dan het verslag van de negende gevechtsdag.

In Israel heet de oorlog ‘Shomer HaChomot, Bewaarder van de Muren.’ De terreurgroep hamas noemt hun aanvallen: ‘Het zwaard van Jeruzalem,’ In wezen gaat de strijd om Jeruzalem, alwaar de raketregen begon! Negen is in Bijbelse termen een getal van tegenkracht en duisternis. Zoals ook het negende uur op Gogoltha het moment was waarop Hij stierf en de negende plaag, de plaag der duisternis in Egypte, de voorbode was van de dood van de eerstgeborenen. De plaag kondigde destijds tevens het begin aan van de verlossing van het prille volkje Israel. Dat Israel verlost moge worden van al haar benauwers en gaat danken voor de Verlossing.

Tegen alle verwachting in begon de negende dag uitermate rustig in vergelijking met de voorgaande dagen. Hamas dreigde gisteravond met het aanvallen van Tel Aviv maar die aanval bleef uit. Tot laat in de avond werd wel het zuiden bestookt en, op een enkele raketbeschieting na, bleef het tot na het middaguur rustig. Maar toen begon hamas weer met hernieuwde kracht te vuren, soms 50 raketten in korte tijd op het zuiden van Israel. Een fabriek werd geraakt en twee (Thaise) werknemers kwamen daarbij om het leven, er waren meerdere gewonden. Een goede bekende van ons struikelde en viel bij het rennen naar de schuilkelder en brak zijn heup. Hij ligt nu in het ziekenhuis van Beer Shebha waar vandaag ook regelmatig het alarm afging.

De strijd tussen Israelische Arabieren en Joden gaat in de gemengde steden ook helaas door. Ondanks het uitgaansverbod ontstonden schermutselingen en werden vele auto’s vernield. Bij ons rondom Na’aleh is de weg naar Modi’ien vandaag alweer een tijd afgesloten geweest omdat arabische jongeren molotovcocktails gooiden naar het rijdende verkeer en meerdere auto’s zijn hierdoor beschadigd. Er viel ook een gewonde. Ook aan de overkant van ons dorp is de weg vandaag al twee keer afgesloten vanwege het gooien van molotovcocktails en stenen naar Israelische auto’s. We kregen van de beveiliging van het dorp opnieuw de waarschuwing niet te reizen als het niet noodzakelijk is.

We zijn al 9 dagen Na’aleh niet uit geweest, we hadden ook geen afspraken elders en in het dorp is een kleine supermarkt ????. Afgezien van de raketten werd er vanmorgen gelukkig een terroristische aanslag verijdeld bij Hebron. Een Arabier probeerde, gewapend met een automatisch pistool en messen, de Joodse ingang binnen te dringen, maar werd tegengehouden en kwam om in een vuurgevecht met de beveiliging. Zes raketten, die vanuit Libanon op het noorden van Israel werden geschoten, haalden de grensovergang niet, maar zette wel het alarm in werking bij verschillende steden in het noorden en een drone, die Israel binnenvloog vanuit Jordanie, werd in de lucht neergeschoten.

We schrikken van de vele anti-Israel demonstraties

We hopen dat onze ooster- en noorderburen niet verder bovenop dit conflict gaan zitten. Wie zitten er wel bovenop? De internationale media! Zij zijn, de goede daargelaten, zowat de grootste vijand op dit moment want zij berokkenen met hun eenzijdige en verdraaide nieuws enorm veel schade aan Israel en het Joodse volk wereldwijd. We schrikken van de vele anti-Israel demonstraties in vele grote wereldsteden en de vreselijke leuzen die daar geroepen worden tegen ons volk. Niet alleen in Lod werden drie synagogen vernield; ook in het buitenland zijn Joodse symbolen en synagogen doelwit zoals o.a. een synagoge in Berlijn en een Holocaust herinneringsmonument aldaar is beklad met groene verf. Groen is de kleur van Hamas…. Velen, vooral jonge mensen, worden opgehitst en beïnvloed door social influencers. Wat voor evenwichtige kennis over de (wordings) geschiedenis van Israel hebben de meeste jongeren vandaag de dag? Ze slikken doorgaans voor zoete koek wat hun idolen zeggen en zingen tegen Israel en ‘Joodse kolonisten.’ Hoor je hen reppen (en rappen…) over ‘Russische kolonisten’ in de ‘bezette’ Krim of ‘Marokkaanse kolonisten’ in de ‘bezette’ Westelijke Sahara, de ‘Turkse kolonisten’ op Cyprus en zo zijn er vele andere betwiste gebieden ter wereld. Nee, het gaat om het kleine Israel en daar wordt plotseling wél gesproken over kolonisten.

Het lijkt wel of er een splitsing zichtbaar wordt in samenlevingen en ook in kerken: ben je voor of tegen Israel…? Psalm 2 zegt het treffend: waarom woeden de volkeren….en zinnen zij op wraak? Adonai ziet het ook, weten we. Hij is toch de Erbij zijnde? Maar hoe dan ook, deze situatie is niet gemakkelijk te aanvaarden, ook niet voor Bijbelgetrouwen. Onze vader zei dikwijls: jongens, niet janken, maar danken! Gelijk had hij. We zagen vanochtend een interview tussen een BCC verslaggeefster en knessetlid Naftali Bennet van de Yamina partij. Bennet werd steeds onderbroken en de dame bleef maar hameren op de vraag hoe Israel ermee omgaat dat er wel 50 kinderen zijn omgekomen (volgens hamasbronnen) en hoe Israel dat verwerkt. Verder haalde zij aan dat Hamas toch eventueel een ‘staakt het vuren’ wil accepteren maar Israel niet en dat daardoor er steeds raketten blijven neerdalen op Israel. Maar zo is het niet. Hamas betaalt nu een enorm hoge prijs voor de grote fout die zij begingen door Israels hoofdstad aan te vallen en daarna het centrum en het zuiden met een regen van raketten te bestoken met alle schadelijke gevolgen van dien, inclusief 13 doden en meer dan 350 gewonden, afgezien van de ontregeling van het dagelijkse leven met opnieuw vele angstige en getraumatiseerde burgers.

Israel verdedigt haar burgers en zal doorgaan tot het doel is bereikt

Verder was haar (BCC) punt dat de oorsprong van het conflict de occupation is, de ‘bezetting.’ Dat Hamas, erkend als terreurorganisatie, heel Israel wil vernietigen en alle Joden wil doden, wilde ze gewoon niet horen en zij walste daar maar steeds overheen. Bennet toonde nog een raket waarvan Hamas er inmiddels 3300 op Israel heeft afgevuurd sinds 10 mei (ooit begon voor Nederland op dezelfde datum WO 2…), maar het maakte blijkbaar geen indruk. Gelukkig bleef Bennet rustig en sterk en verdedigde hij zich goed. Israel, zei hij, verdedigt haar burgers en zal doorgaan tot het doel is bereikt: Hamas zo klein maken dat als er onderhandelingen komen over een staakt het vuren zij amper iets te eisen hebben. Honderden miljoenen dollars zijn besteed aan het bouwen van het ondergrondse terreurgangenstelsel (de ‘Metro’). Men berekende dat 1 meter tunnel circa $500, kost en dat er wel 100 km aan tunnels zijn….. Zoveel geld wat ten goede had kunnen komen aan de burgers en de opbouw van de Gazastrook met de mooie stranden.

Dat er burgerslachtoffers te betreuren vallen is volledig te wijten aan Hamas. Zij weten nu ook dat Israel de ‘Metro’ totaal wil vernietigen en het is aan hen om deze burgers te informeren waar onder hun huizen de tunnels zijn zodat zij tijd hebben te vertrekken. De ingangen van de tunnels zijn, zoals altijd bij hen, dikwijls in een moskee, school of ziekenhuis.

Vannacht verwoestte de IDF grote delen van de ondergrondse stad waarin de terroristen zich ophouden. Vanaf vanmiddag zijn er weer tientallen raketten op Israel afgevuurd en we zullen morgen schrijven hoe het verder ging in de nacht. Vanavond is de halve finale van het Songfestival en de Israelische Eden Elena treedt daar op. Er verschenen allerlei berichten dat geen enkel land Israel punten mag geven. Zo terroriseren momenteel anti Israel Groepen zoals de BDS-beweging alles wat Israelisch is. Eden is van Ethiopische afkomst en zit nog in het leger. We hopen dat zij niet emotioneel van haar stuk raakt wanneer haar liedje onderbroken wordt door een fluitconcert of helemaal geen punten krijgt. Laat Israel maar stoppen met het willen ‘meedoen en gelijk willen zijn aan de wereld.’ Israel heeft een andere bestemming: wees een licht voor de volkeren!

Morgen heeft onze dochter Ruth haar eindexamen wiskunde en ze zal dat in Modi’ien op school in een schuilkelder moeten maken. Wij zien daar allemaal tegenop: het moeten rijden door de gebieden waar wij wonen en waar zoveel stenen en molotov cocktails worden gegooid- en pas tegen zeven uur in de avond weer terug kunnen. Zo lang duurt het examen, wilt u meebidden om veiligheid voor ons allemaal, alle kinderen en ouders die moeten rijden, welk kind heeft sowieso zich goed kunnen concentreren voor dit uitgebreide examen? Dat Mashiach spoedig kome!

Mocht men onze brieven willen vertalen, dan mag dat, maar laat het ons eerst zien aub…* want een vertaling via Google translate maakt de raarste fouten, ontdekten we, en men zet dan wel onze naam eronder ☹…. Wij kunnen zelf een Engelse en Duitse professionele vertaling aanbieden.

Hartelijke groet, Yair en Karen Strijker

* via info@opiniepijler.nl - red.

 

 

17 mei 2021

Shalom beste lezers,

Vandaag zijn de meeste raketten op het zuiden van het land gevallen, de grootste stad die daar geraakt werd was Beer Sheva, terwijl tegelijkertijd Asqelon onder vuur werd genomen. Het is voor het eerst dat er tegelijkertijd in twee verschillende richtingen werd geschoten. Tientallen raketten kwamen op beide steden en de omliggende dorpen neer. Terwijl we dit schrijven blijft het alarm in het zuiden afgaan. Onze zus en zwager Tamar en Uzi hebben de gehele dag in het gedreun gezeten; zij wonen 18 km van Gazastad vandaan. De Iron Dome, het Israelische afweergeschut, werkt uitstekend; het vangt tenminste 90% van de raketten in de lucht op, daarmee het ergste leed besparend, echter, het puin van beide raketten valt natuurlijk wel naar beneden en dat is ook levensgevaarlijk. Een aantal mensen is gedood door dit rondvliegend puin.

Israel heeft Hassan Abu Harbid, een hoge islamitische jihadleider, uitgeschakeld en heeft kleine onderzeeër vernietigd, welke klaarlag in een truck op het strand van Gaza en waarmee men een aanslag zou hebben willen plegen op Israel. Er staat ons nog op het netvlies gegrift dat er terroristen bij Zikim plotseling gewapend uit de zee het strand opkwamen, klaar om de mensen daar te overvallen, destijds in 2014, één van de griezeligste dingen die wij ooit hebben gezien. Israel heeft vandaag in totaal vijfendertig hamas- en islamitische jihaddoelen in Gaza beschoten, de grote actie was en is om de ‘metrostad’ te verwoesten van waaruit de raketten steeds naar Israel worden afgeschoten. Er ligt dus een terreurstad onder Gaza waarbij de belangrijkste vertrekken onder scholen en ziekenhuizen liggen, dat maakt het uitschakelen van de terreurnetwerken zo moeilijk, eigenlijk ondoenlijk.

De honderden gewonden van Israel worden niet genoemd

We zien helaas dat de propagandamachine van hamas en fatah uitstekend werkt: zodra Israel aanvalt schermt men weer met het aantal doden waaronder vrouwen en kinderen. Media nemen de aantallen klakkeloos over zonder dat men dit onafhankelijk kan onderzoeken. Typerend is weer hoe de aantallen genoemd en vergeleken worden met de aantallen in Israel. In Gaza worden de vrouwen, kinderen en gewonden expliciet genoemd en van Israel worden de honderden gewonden niet genoemd. Dit subtiele verschil is toch een heel groot verschil en het is voldoende om de luisteraars op het verkeerde been te zetten.

Wij vragen ons af of degenen die in Europa massaal de straat op zijn gegaan om tegen Israel te demonstreren, zich niet zouden schamen als ze erachter komen dat ze al die tijd een verwrongen waarheid hebben geloofd… Gisteren vond er nog een ramp plaats: tijdens een Shavuoth samenkomst in een nog onafgebouwd gebouw waar stukken tribune met touw bevestigd bleken te zijn, zijn meer dan tweehonderdzestig mensen naar beneden gestort tijdens de gebedsdienst. Al deze mensen raakten gewond en twee zijn er overleden. Het verdriet over de ramp van de vertrapping op de berg Meron van twee weken geleden was nog lang niet verwerkt en nu dit weer. Er is meermaals gedreigd vanuit hamas dat Tel Aviv vannacht weer zal worden beschoten. We zullen zien of dit inderdaad zal gebeuren. Wij bidden elke keer dat de raketten in het open veld of in zee terecht zullen komen. Een flinke scheringwind is nooit weg.

Met een hartelijk groet en nogmaals dank voor uw medeleven en gebed, Karen en Yair Strijker

 

 

16 mei 2021

Shalom שלום !

Hier weer een update die we versturen over de situatie in Israel sinds de eerste raketten afgelopen maandagmiddag tijdens Jeruzalemdag op onze hoofdstad vielen. Eind van deze middag zijn in Jeruzalem zeven politiemensen gewond geraakt bij een terreuractie; ze werden aangereden met een auto. Tenminste twee van hen zijn ernstig gewond. De terrorist is in een schietgevecht om het leven gekomen. De strijd in de ‘gemengde steden’ waar voorheen Arabieren en Joden in respectievelijke vrede samenwoonden en werkten, waren vannacht minder heftig dan de dagen ervoor. Dit komt mogelijk omdat er een spertijd/curfew was in o.a. Lod en ook aan het enorme aantal soldaten die de orde moesten bewaken in o.a. Lod, Ramle, Haifa, Bat Jam en Jafo. Israel heeft zulke interne strijd overigens niet eerder zo meegemaakt in haar prille bestaan van 73 jaar.

Waar wij wonen, in Na’aleh, wat de wereld ‘de bezette gebieden noemt,’ maar wat juridisch gezien ‘betwistte gebieden’ zijn, kregen we vandaag de oproep om vooral geen contact te zoeken met Arabieren in de dorpjes om ons heen. Normaliter werken er tientallen Arabieren in ons dorp, met sommigen van hen hebben we goede relatie en we spreken elkaar regelmatig. Helaas… de komende periode zullen er maar zeer beperkt enkelen van hen in het dorp toegelaten worden i.v.m. veiligheidsoverwegingen. Het is triest maar waar, er zijn teveel terreuracties in het verleden geweest van Arabieren die hun Joodse bazen of Joodse kennissen, waarmee zij inmiddels een vertrouwens relatie hadden opgebouwd, doodstaken. Vaak staan die moordenaars onder druk van een achterban en indien zij zelf omkomen dan krijgt hun familie toch nog gemiddeld zo’n € 1000 of zelfs meer per maand als vergoeding. Raad maar waar dat geld ook vandaan komt……?

Israel heeft deze interne strijd niet eerder zo meegemaakt

Fatach’s leider, de zgn. beminnelijk glimlachende Machmoed Abbas hoor je amper in deze crisisweek! Veroordeelt hij in sterke bewoordingen de rakettenregen op Israel? Nee! Dan moeten we met deze partij in zee om over ‘vrede’ te praten? Abbas is overigens een holocaust ontkenner en Jodenhater net als zijn vorige baas Jasser Arafat. Dat er Arabieren in de strijd omkomen, daar kijken zij heel anders naar dan b.v. Joden of Christenen. Om vergoten Palestijns bloed geeft men niet, zij worden bevoorrechtte martelaars en krijgen als mooi vooruitzicht ook een vergoeding in de hemel ( menen zij…). Tja, wat een bizarre manier van inkomen verwerven. De jongeren wordt Yihad (Yihaat…) en vernietiging van Israel al via de moedermelk ingeprent. Het is precies wat er in Psalm 83 staat, we schreven het wel eerder: ’dat aan de naam van Israel niet meer gedacht worde..’

In het algemeen zijn we sinds vandaag gewaarschuwd niet te gaan wandelen in de natuur en tijdens de vrije dagen van Shavuot/Wekenfeest (begint vanavond). Ook het gaan naar het strand is afgeraden. Wie had er vorige week kunnen bedenken dat de bewegingsvrijheid weer zo beperkt zou worden zoals we dat enigszins herkennen van de ‘corona-lockdowns.’ Sinds de laatste update van gisteravond leek het even rustig te worden, maar tegen middernacht begon de raketregen op het midden van Israel opnieuw en dit duurde zeker een uur. Je gaat uit bed, kijkt vanaf het balkon in de richting van de goed zichtbaar verlichte stad Tel Aviv en hoort en voelt de inslagen.

Nachtrust is deze week erg kort geweest, maar ja, dat is niets vergeleken die honderdduizenden Israeli’s die steeds naar de schuilkelders moesten rennen bij een luchtalarm. Vele huizen en ook synagogen werden ook vandaag beschadigd en er zijn in totaal meer dan 500 gewonden en 11 doden. Van de bijna 2500 raketten treffen de meesten geen doel omdat ze onderschept worden door het afweergeschut, maar er glippen er altijd tussendoor. Je moet er niet aandenken dat ook vanuit het noorden de raketregen op gang wordt gezet.

De strijd is nog altijd een strijd tegen de God van Israel

Gisteren waren er enige infiltratie-incidenten bij Metulla, helemaal in het noorden tegen de Libanese grens Israëli’s zijn in het algemeen een optimistisch volk. Ze denken dat hun militaire overwicht Hamas en anderen op de knieën kan dwingen. We hebben inderdaad heel wat wapens in huis en een sterke luchtmacht, maar we moeten uitkijken voor arrogantie en overmoed. Israel heeft een Beschermer, Die wil en kan en zal beschermen, maar Hij moet als Aanvoerder erkend worden in de strijd tegen vijandelijke troepen, de leugens en raketten van de vijanden die niets anders voor ogen hebben dan Israel helemaal te vernietigen. Immers de strijd is nog altijd een strijd tegen de God van Israel: Psalm 83:6.

De ‘wereldleiders’ zijn tot nog toe redelijk op de hand van Israel als het gaat om het recht op verdedigen, maar die steun neemt zienderogen af en de druk om het stoppen met het bombarderen van Gaza neemt enorm toe. Hoe zouden zij reageren wanneer lukraak een raket op hun hoofdstad valt? Zeker in de nasleep van het bombarderen, gister, van het media flatgebouw waar ook o.a. Associated Press en Al Jazeera (van het rijke Qatar dat almaar geld geeft aan Gaza…) een kantoor hadden is het ‘pro-Israel blok’ afgenomen. De mensen in het gebouw kregen een uur om te ontruimen. Hamas had er vooral kantoren en verschool zich, laf als ze zijn achter civiele organisaties.

Maar de wereld spreekt er vandaag schande van dat Israel het gebouw aanviel. Israel heeft onomstotelijk bewijs aan o.a. de VS geleverd dat het gebouw een Hamasbolwerk was. Ook woningen van Hamasleiders zijn weer vernietigd, vannacht die van leider Sinear. De kunst is nu om de ondergrondse stad, de ‘Metro’ te vernietigen maar hoe gaan ze dat doen? Israel is nog niet klaar met haar missie, ook al wil de wereld dat ze een wapenstilstand afkondigt. Hamas en Islamitisch Yihad hebben nog erg veel wapens, waaronder zelfmoord drones en lange afstandsraketten en als Israel stopt, dan begint de ellende over enige tijd weer want nogmaals: hun doel is heel Israel weg te vagen.

We schrijven het maar even heel persoonlijk: ze zouden ons, onze twee kinderen, onze zus en zwager’s familie, onze neven, nichten en achternichtjes niet sparen! Het mag niet gebeuren! Het klinkt hard maar zo is het! De oproep “Free Palestine’, die ook in Utrecht, Amsterdam, Den Haag en vele grote steden in de wereld wordt geroepen is hetzelfde als: dood alle Joden daar, al hebben veel demonstranten dat zelf niet in de gaten!

Dank u wel voor de vele steunbetuigingen die we ontvingen en dat er gebeden wordt voor Israel en ook ons gezin. We kregen ook meerdere foto’s van mensen die in NL een Israelvlag hadden gehesen. Helemaal ongevaarlijk is dat niet want bij enige van hen werden ruiten ingegooid. Na een middag van weer veel alarm hebben we nu keihard ‘These are the days of Eliyah’ van Paul Wilbur aanstaan en dat galmt nu over de bergen van Samaria. Dat de Vredevorst spoedig kome..

Chak Shavuot sameach/shavuah tov

Met vriendelijke groet, Yair & Karen Strijker

 

 

15 mei 2021

Shalom beste bidders,

Na de Shabat, het is hier inmiddels donker, schrijven wij weer over de situatie hier in Israel. Wij kijken met grote zorg naar het oplaaiend antisemitisme in de wereld, het doet ons verdriet om mensen zo tegen Israel te zien opkomen alsof Israel de agressor is. Het doet echt pijn… Vanuit Libanon gooien jongeren Molotov cocktails over de veiligheidsmuur naar Israel.

Vannacht zijn er weer meer dan 200 raketten op ons land gevallen, rucksichtslos afgestuurd op steden in het zuiden en midden van het land. Wijzelf dreunden ook weer mee en zagen de sporen door de lucht lopen vanuit onze tuin. Het komt ons daardoor erg zuur over dat er steeds weer Arabieren zijn die zeggen dat de Israeli’s niets om hen geven en hen zomaar bombarderen… dat is precies wat ze juist zelf doen! Het is ongelooflijk hoe ze de zaken om weten te draaien waarbij de media het allemaal slikken als zoete koek.

De mensen in het zuiden van ons land roepen om ingrijpen omdat zij steeds weer onder vuur liggen

Israel heeft vandaag een Hamasgebouw gebombardeerd. Dit gebeurt nooit zonder dat ons leger van tevoren waarschuwt en de mensen hadden een uur de tijd om naar buiten te gaan. Er waren ook perskantoren van AP en Al Jazeera, alsmede verscheidene freelancers in dat gebouw gevestigd. Er wordt in de wereld aangedrongen op een wapenstilstand, maar iedereen in Israel, inclusief wijzelf, weet dat een wapenstilstand alleen maar weer de zaken uitstelt. Hamas zal opnieuw hergroeperen en opnieuw gaan aanvallen met steeds betere wapens en er komt gewoon geen einde aan. Sowieso roepen de mensen in het zuiden van ons land om ingrijpen omdat zij altijd weer onder vuur liggen vanuit Gaza en al jaren gewoon geen leven meer hebben: hun gewassen gaan eraan door brandbommen aan ballonnen; hun kinderen zijn getraumatiseerd door alle raketaanvallen die altijd maar door gaan zonder dat de rest van de wereld er iets van hoort en ze zijn hun leven niet zeker, al jaren en jaren is dit zo en het moet eens afgelopen zijn.

De tranen en de boosheid krijgen jullie in Nederland niet of nauwelijks te zien

Aan het begin van de middag werd het raketvuur uit Gaza, na een redelijk rustige ochtend, in volle kracht hervat waarbij het zuiden en midden van ons land weer onder het vuur van tenminste 280 raketten lag, nu zijn er al zo’n 2300 raketten op ons land gevallen en we mogen van bewaring en genade spreken dat er relatief zo weinig doden zijn. Het hadden er duizenden kunnen zijn, het zijn er negen en dat is al verschrikkelijk genoeg want het zijn burgers waaronder heel jonge kinderen. We zagen na Shabat het nieuws en de wanhoop van de Israeli’s die nu zonder huis zitten, de tranen en boosheid zijn heel moeilijk om aan te zien, vooral omdat wij weten dat jullie dit in Nederland niet of nauwelijks te zien krijgen; alles wordt aan de kant van Gaza getoond met een dodenlijst erbij alsof de Israëlieten niet lijden, ze lijden wél en ze lijden heel erg.

De chaos in de steden is ongelooflijk groot, met straten vol puin. Veel huizen in de grote steden zijn oud en een aantal heeft geen schuilkamer waardoor men in de schuilkelders op straat moet verblijven, wat geen pretje is, zeker niet met kinderen. Het is een verwarrende en zeer zware tijd voor iedereen hier. De strijd en anarchie in bepaalde grote steden zijn nauwelijks onder controle te houden en het maakt zo veel kapot, vooral aan vertrouwen voor de toekomst. Wijzelf mogen ons dorp niet uit omdat we gevaar lopen om aangevallen te worden bij de Arabische dorpen in de buurt. Gelukkig hadden we het aan voelen komen en hebben we extra boodschappen in huis gehaald toen het nog kon.

De kinderen hebben nu even een korte Shavuotvakantie en zijn thuis, sowieso kunnen ze niet naar school in deze gevaarlijke situatie. Het is voor hen, zoals voor alle kinderen, erg lastig allemaal. Ruth zit middenin haar examens en staat ook daardoor onder grote druk, het is allemaal veel bij elkaar om te verwerken.. Laten we bidden met elkaar vanuit bijvoorbeeld Psalm 2 en Psalm 83, die in feite het nieuws van vandaag de dag zijn. We hebben uw gebed in dit land keihard nodig.

Hartelijke groet van ons, heb een shavua tobh, een goede week, Yair en Karen, Ruth en Shmuel Strijker

 

 

13 mei 2021

Shalom!

Voel u vrij onze brieven door te sturen

Shomer Chomot, Bewaarder van de Muren. Zo heet de operatie die nu plaatsvindt om Israel te verdedigen tegen vijandig vuur vanuit Gaza. Sinds gisteravond zijn minstens 400 raketten op Israel terecht gekomen. In totaal spreken we over meer dan 1600 raketten die sinds maandagmiddag in Israel terechtkwamen. De eerste 6 vielen op Jeruzalem en daarmee brak een nieuwe, de zoveelste, ronde van intensief geweld over en weer uit. De raketinslagen spreidden zich vannacht verder uit naar het noorden. Maar de meeste inslagen waren in het zuiden, hoewel ook Tel Aviv niet gespaard bleef. El Al blijft nog wel vliegen, maar meerdere vliegtuigmaatschappijen, waaronder KLM, annuleerden vluchten. Er zal dus ook een schaarste komen in voedsel e.d. omdat er geen aanvoer meer komt per vliegtuig.

Rond half twee vannacht hoorde Karen, terwijl zij even naar de badkamer was geweest, het alarm afgaan in Modieen en omgeving en even later volgden verschillende luide inslagen. Het huis trilde ervan terwijl we toch zo’n 8 km van Modieen vandaan wonen. Ik moet er ook onbewust wakker van zijn geworden maar heb zelf de knallen niet gehoord. Het bleek, toen we op de Red Alert app keken, dat er op zeer veel plaatsen overal in het land Israëliërs wakker moesten zijn vanwege de vele plaatsen waar raketinslagen waren. Je realiseert je dan: Jij ligt redelijk geriefelijk in bed terwijl je weet dat enkele kilometers verderop mensen slaperig uit bed schieten en hun kinderen in veiligheid moeten brengen.

De relatie tussen Israelische Arabieren en Joden staat op scherp

We besloten om voor komende nacht, ook al hebben we zelf in ons kleine dorpje geen red alert gehad, toch de kinderen in ieder geval in de schuilkamer te laten slapen. Er is nu toch geen school in Modieen vanwege de zorgelijke veiligheidssituatie en ze hoeven dus niet om 6 uur op te staan. Dat schuilkamers echter niet altijd veilig zijn, bleek vannacht toen een raket dwars door zo’n schuilkamer in Asqelon vloog en Ido, een jongetje van 6 jaar doodde. Afgezien van de vele beschadigingen, verwoestingen en angsten die de raketten veroorzaken, is het vooral uitermate verontrustend dat de relatie tussen Israelische Arabieren en Joden op scherp staat.

Ook Mansoer Abbas van de Arabische Ra’am partij, die overweegt om met de linkse- en centrum linkse partijen een coalitie te vormen, houdt even pas op de plaats. Hij veroordeelt het geweld van Arabieren naar Joden, maar echt harde woorden spreekt hij niet naar zijn achterban en de andere leden van de PA ook niet. Dat geeft te denken. Gisteravond werd een Joodse jongen in Akko (noorden) bijna gelyncht en bijna in brand gestoken door een groep Arabieren. Hij leeft nog maar is er slecht aan toe. Even later zien we op tv een soortgelijke gebeurtenis zich afspelen in Bat Yam (vlakbij Tel Aviv). Vreselijk hoe een meute een auto belaagt en de chauffeur proberen te pakken. Omstanders voorkwamen een lynchpartij. In dit geval bleken het Joden te zijn die een Arabische chauffeur wilden molesteren.

De NOS app vermeldt alleen deze ellendige gebeurtenis, maar over Akko wat eraan vooraf ging schreven zij niet… Overigens zijn degenen die dit gedaan hebben allemaal in het beeld van de bewakingscamera’s geweest en op grond daarvan worden zij gepakt en berecht, want dit kan echt niet. Het Joodse volk moet wijzer zijn. Bibi heeft met de vuist op tafel dit geweld van die jongeren veroordeeld. We mogen zulke vreselijke dingen niet doen, zei hij, en het roept alleen maar meer geweld op. Maar de gemoederen heen en weer zijn enorm opgelaaid. De jongeren beweerden dat de auto op hen wilde inrijden.

De grond dreunt bij ons

De verwoestingen in Lod van dinsdag op woensdagnacht, de ‘Lodse Kristalnacht’, zijn niet zomaar vergeten. Behalve in Lod hebben Arabieren ook verwoestingen aangericht in o.a. steden als Jeruzalem Tiberias en Kvar Qassem. In Jeruzalem werd vanmiddag een orthodoxe Jood gestoken met een mes bij de Damascuspoort. Hij heeft het overleefd. Zojuist is er weer een synagoge in de brand gestoken in Lod en zijn er enorme rellen. En de raketregen maar door en we horen het alarm in Ben Shemen en de grond dreunt bij ons.

Terwijl we dit schrijven is er weer een ronde aan beschietingen begonnen vanuit Gaza en er zijn drie raketten uit Libanon op ons afgevuurd. Een soldaat is neergestoken in Jafo, hij is zwaargewond. Het escaleert verder. De IDF heeft sinds vanmiddag met een nieuw verontrustend Gazaans wapen te maken. Behalve nwe langeafstandsraketten zijn vandaag zijn twee Katbamiem, bewapende onbemande vliegtuigen, (zo te zien zijn ze circa 3 meter groot), vanuit Gaza op Israel afgestuurd. Het zijn zelfmoord drones die zich op woonsteden werpen en grote verwoestingen kunnen aanbrengen. De IDF kon gelukkig de twee van deze Katbamiem uitschakelen. Hoeveel hebben ze er nog en wat als er een aantal niet op de radar gezien worden? Sowieso vraag je je af hoe het komt dat ze nog zoveel raketten hebben en dat Israel niet eerder die voorraad heeft weten te vernietigen. Aanvallen vanuit Gaza zijn immers niet nieuw en steeds reageert de IDF met een aanval op opslag maar blijkbaar is er nog veel ondergronds verborgen en werken de tunnels vanuit Egypte om Gaza te bevoorraden optimaal.

Je vraagt je af hoe het komt dat ze nog zoveel raketten hebben

De IDF heeft circa 650 doelen getroffen in Gaza, waaronder vele overheidsinstellingen van Hamas, o.a. banken en meerdere flats waar Hamas zetelt. Ook meerdere leiders van Hamas zijn gedood. Daar waar mensen woonden stuurde Israel vooraf een bericht zodat men zich snel uit de voeten kon maken. In Gaza zouden volgens hun inlichtingen rond de 80 doden in totaal gevallen zijn. De meesten zijn Hamasleden. Bedoeïenen in het zuiden hebben ook duidelijk partij gekozen en hebben op de weg naar Arad (in het zuiden, niet ver van de Dode Zee) vele lantarenpalen omgeduwd op de snelweg. Ook vlakbij Dimona en Eilat zijn raketten neergekomen. Dimona is de plek waar Israel nucleaire faciliteiten heeft.

Ook buiten Israel zijn er vele demonstraties tegen Joden en Israel. We zien schrikbarende beelden en horen de spreekkoren in o.a. Duitsland en New York: ‘dood aan de Joden’. We moeten maar blijven vasthouden aan de belofte dat Adonai Tsewaot , de Almachtige Koning van de wereld de Erbij zijnde is, Die alles ziet en in Zijn Hand heeft ook al snappen we er soms niets van.

Beste mensen, lailah tov, goede nacht en Zijn shalom wensen we u toe vanuit een rumoerig Israel. Dat Mashiach spoedig verschijne!

Groeten van Yair en Karen Strijker uit Samaria, het Harteland!

 

 

11 mei 2021

Shalom,

Terwijl ik schrijf horen we de inslagen in Tel Aviv en het alarm in de verte. Tientallen raketten worden nu op Tel Aviv en omgeving afgeschoten en ook in het zuiden. Ook in Modieen waar de school van de kinderen is was er alarm en afweergeschut. We kunnen vanaf ons balkon het vuurwerk zien…Tel Aviv is maar zo’n 25 km van ons verwijderd..

Het gaat weer een zeer onrustige nacht worden. Sinds dat er gistermiddag raketten op Israel en met name zes op de onverdeelde hoofdstad Jeruzalem werden afgeschoten is de raketregen niet opgehouden en zijn er inmiddels (we schrijven tegen 20 uur NL tijd) 480 geland op Israelisch grondgebied. Voor wie het niet wist: gisteren was het Yom Jerushalayim, we herdenken dat in de zomer van 1967 ook de Oude Stad van Jeruzalem veroverd werd op de Jordaniers en na eeuwen weer onder Joods bestuur viel.

Het afweergeschut, de Iron Dome houdt vele raketten tegen, zeker degene die op een stad dreigen te vallen maar Hamas en Islamitische Yihad weten maar al te goed dat wanneer je veel raketten tegelijk schiet er altijd ook doeltreffen. Er zijn vooral in Asquelon, Asdod en Sderot meerdere huizen/appartementcomplexen ernstig beschadigd. Puinstukken liggen op vele plekken verdeeld over de stad.

Helaas zijn er ook doden gevallen. Een 60 jarige en een 80 jarige vrouw uit Asquelon kwamen om toen hun huizen vernield werden door een raket van Hamas. Er meer om de nabij 100 Israelische gewonden. Israel heeft tot nog toe 130 Hamas doelen weten te treffen in de Gaza strook en de Gazanen gewaarschuwd weg te gaan op plekken waar militaire opslag ligt van Hamas.

Raketten die neervallen op Israel zijn helemaal geen bijzonderheid

Vanmiddag zijn 5000 reservisten opgeroepen om zich klaar te maken voor een eventuele strijd met Hamas. Netanyahu heeft aangekondigd dat het aantal aanvallen op Gaza zal toenemen de komende periode. Hamas zal er onverwacht en ongenadig van langs krijgen dreigde hij. Tot nu toe zijn ook twee commandanten geëlimineerd die verantwoordelijk zijn voor het ‘raketbeleid’.

Raketten die neervallen op Israel zijn helemaal geen bijzonderheid, we raken er bijna aangewend maar iedere keer beweert Hamas dat zij niet uit zijn op escalatie. Vaak is het Isl. Yihad die een raket stuurt en omdat Hamas de leiding heeft krijgt Hamas bombardementen van Israel terug en daarbij spint Islamitische Yihad garen. Israels uitgangspunt is: Stilte in Israel is stilte in Gaza!

Ik stop hier, er is wel meer te vertellen, maar dat komt nog wel. We zullen afwachten hoe de nacht verder ontwikkeld, de schuilkelder staat klaar en we bidden om vrede voor Jeruzalem en ook heel Israel en voor u allen. Dat Mashiach Jehoshua spoedig verschijne!!!!

Met vriendelijke groet, Yair & Karen Strijker

Deel dit bericht:

cross