HOOFDCOMMENTAAR |
De aanwezigheid van een Europese delegatie bij de inauguratie van de omstreden Iraanse president Ebrahim Raisi in Teheran heeft alom woedende reacties veroorzaakt. Internationale samenwerking met Iran staat onder druk nu Raisi is aangetreden. Recente vermeende Iraanse aanvallen op vrachtschepen in de Golfregio betekenen olie op het vuur.
Ook Israël vindt het EU-besluit om plaatsvervangend secretaris-generaal Enrique Mora naar de beëdiging van Raisi in Teheran te sturen raadselachtig, en: het getuigt van slecht beoordelingsvermogen. Op donderdag 5 augustus is de nieuwe president daar geïnaugureerd voor het Iraanse parlement. De ‘Slager van Teheran’, zoals een woordvoerder van de Israëlische regering hem op Twitter noemde, is omstreden wegens zijn betrokkenheid bij de executie van duizenden politieke gevangenen in de jaren tachtig. Raisi was als lid van het ‘comité des doods’ betrokken bij de massale executies van 1988, waarin het regime volgens sommige schattingen meer dan 30.000 mensen de dood in joeg.
De aanwezigheid van de EU-delegatie is opmerkelijk, omdat de Europese Unie Raisi na zijn verkiezingswinst nog niet officieel heeft gefeliciteerd. Dat komt mogelijk doordat Raisi wegens de vermeende mensenrechtenschendingen op een sanctielijst van de EU (en de Verenigde Staten) staat. De Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is dan ook verontwaardigd over de EU-afvaardiging. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het besluit van de EU ‘onbegrijpelijk’. De PVV en JA21 stelden woensdag 4 augustus Kamervragen aan Sigrid Kaag, demissionair minister van Buitenlandse Zaken (D66).
Het antwoord van de minister op de vraag waarom de EU bij de inauguratie aanwezig was:
“De EU is met name vertegenwoordigd bij deze inauguratie vanwege de bemiddelende rol die de EU speelt bij het onderhandelingsproces tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland om een weg terug te vinden naar volledige implementatie van het nucleaire akkoord met Iran, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Een dergelijke bemiddelende rol betekent dat intensief contact met de Iraanse overheid noodzakelijk is. Het overkoepelende doel van het voorkomen dat Iran een kernwapen ontwikkelt, is en blijft van groot belang voor de Europese en Nederlandse veiligheid.”
Deze reactie is geheel in de geest van Neville Chamberlain na het sluiten van het vredesverdrag met Hitler op 1 september 1938: ”I believe it is peace for our time.” (Ik geloof dat het vrede betekent voor onze tijd.) Toen brak 11 maanden later de Tweede Wereldoorlog uit.
Henk J. Ronner is redactielid
foto: Twitter/ @Iran - Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei en Ebrahim Raisi gedurende de overdrachtsceremonie in Teheran, 3 augustus 2021 - foto inzet: Sigrid Kaag in 2018 op bezoek bij de Iraanse president Rouhani
Reageren? Mail naar info@opiniepijler.nl